UBICA VISOKOG KRVNOG PRITISKA: Tri namirnice koje svi imamo u kući snižavaju i holesterol (RECEPT)

Ako gornji pritisak skoči na 140, a obično je bio, recimo 130/70, to već treba smatrati znakom započete hipertenzije

Simptomi hipertenzije, pored poremećaja sna, su glavobolja, težina u potiljku, magla pred očima, vrtoglavica, zaboravnost, osjetljivost na jake zvuke, kratkotrajni i prolazni bolovi u srcu, utrnulost u domalom prstu i malom prstu leve ruke, crvenilo očiju, suhoća u ustima i nosu, ukočenost mišića vrata i bol u mišićima, osjećaj toplote u tijelu, a nakon njenog nestanka – lagana jeza.

Ako gornji pritisak skoči na 140, a obično je bio, recimo 130/70, to već treba smatrati znakom započete hipertenzije. Nutricionistkinja Milka Raičević ističe da visok pritisak ne treba olako shvatiti, te da je odlazak kod ljekara na vijreme najbitnije, a da pravila ishrana može smanjiti opasnost od hipertenzije.

Pritisak, koji je porastao na 140, može postati norma, a povremeni skokovi mogu dostići, recimo, 180.

Produžena hipertenzivna kriza često se završava moždanim ili srčanim udarom.

Doktorka Raičević savetuje da se beli luk svakonedvno koristi uz kiselo mlijeko i peršun, koji u kombinaciji sa bijelim lukom efikasno snižavaju holesterol i visok krivni pritisak.

Recept:

Bijeli luk očistiti, pa jedno čeno staviti (zamotati) u malo hljeba, uz to popiti kiselo mlijeko i na kraju sažvakati peršun (ukoliko ga nemate može i celer) – savjetuje doktorka Raičević.

Kod ljudi sklonih stresu, ponovljene hipertenzivne krize mogu dovesti do brzog razvoja bolesti, pa čak i do iznenadne smrti.

Osnova u lečenju hipertenzije je promena duhovne i psihičke strane bića: potrebno je da pratite svoje emocije, sprečite ih da „podivljaju“, izlive besa, čežnje, malodušnosti, svakodnevne ljutnje. Da biste pobedili hipertenziju, moraćete da pobedite sebe.

Kako vratiti krvni pritisak u normalu

Isključite višak slatkog, slanog, kiselog, gorkog i ljutog iz ishrane.

Važno je da bijeli luk jedete svakodnevno i to više od jednog čena. Ovu dozu ne treba prekoračiti, a bijeli luk treba jesti uz drugu hranu.

Umjerenost je neophodna u odnosu na slano, ali i kiselo.

Šta mogu, a šta ne smiju da jedu osobe sa hipertenzijom

Ako imate i blago povišen krvni pritisak morate da se odreknete pržene hrane, zamenjujući je kuhanom i hranom spremljenom na pari.

Što se tiče masne hrane – samo pametno: 50 grama dnevno je granica. Umjesto soli, možete koristiti soja sos sa niskim sadržajem natrijuma, koji daje slan ukus. Morska so je mnogo bolja od natrijum hlorida.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *