Kako da gibanica bude vazdušasta? – Kuhinjski trikovi

Gibanica je mnogima omiljeno jelo, zato što je hrskava, sočna, topla, sa neodoljivim ukusom sira da se topi u ustima. Jednostavno se pravi, nije potrebno mnogo sastojaka za pripremu i ne peče se dugo. Oko sat vremena vam je potrebno od početka pripreme do vađenja vrele gibanice iz rerne. Svakako, jedna od najbitnijih stvari kada pravimo gibanicu jeste da bude vazdušasta, zato se mnoge domaćice pitaju kako da gibanica bude vazdušasta?

Na internetu ćete pronaći mnoge recepte kako se pravi gibanica i dok je gibanica u rerni ona bude podignuta, ali se kore spuste čim ih izvadite iz rerne. Ne znači da ovako pripremljene gibanice nisu ukusne, ali užitak je, ipak potpun, kada je gibanica vazdušasta.


Sa ovim receptima i načinima pipreme koje ćemo opisati u narednim redovima vaša gibanica će sigurno biti vazdušasta, slasna, mekana i hrskava, drugim rečima – savršena. Evo recepata…

Kako da gibanica bude vazdušasta?
Ono što najviše utiče na to da gibanica bude vazdušasta jeste način pripreme, jer su sastojci uvek manje-više isti. Takođe, treba uzeti u obzir da to zavisi i od vaše rerne, potrebno je da budu uključeni i gornji i donji grejači i da rerna ravnomerno peče. Ako, pak, primećujete da bolje peče sa jedne strane, preporučujemo vam da usred pečenja okrenete gibanicu na drugu stranu, kako bi se i ona dobro zapekla.

Ukratko, gotovo je nemoguće napraviti vazdušastu i hrskavu gibanicu bez dobre rerne. A ukoliko već imate dobru rernu, biće vam potrebni ovi sastojci za pripremu gibanice:

– 500 grama gotovih kora,

– 400 grama punomasnog starog belog sira,

– 5 jaja,

– 100 mililitra ulja,

– 200 mililitra mineralne vode,

– so po ukusu.


Priprema: Recept po kome ćemo spremati gibanicu je malo drugačiji od onog na šta ste navikli. Ovaj način pripreme će upravo i omogućiti da gibanica bude onako hrskava i sočna kako želite.

Kako da gibanica bude vazdušasta? Najpre, pre nego što uopšte počnete da pripremate samu gibanicu stavite rernu da se zagreva, kako bi bila optimalne toplote kada u nju stavite gibanicu. Uključite rernu na 220 stepeni.

Za pripremu gibanice će vam biti potrebno oko sat vremena. Potrudite se da odaberete kvalitetnije kore, jer pola ukusa gibanice jeste u hrskavim i vazdušastim korama, a polovina je u kvalitetu sira.

Isecite 500 grama kora popreko na trakice i trakice razdvojice i raširite. Uzmite tepsiju u kojoj ćete peći gibanicu i na dno stavite malo ulja i razmažite ga. Podelite trakice na tri dela, jer će gibanica imati tri sloja.

Na dno stavite prvi sloj, onda rukama isitnite polovinu punomasnog starog belog sira. Možete, naravno, koristiti sir koji vama najviše odgovara. To, na primer, može biti i feta sir. Usitnite sir rukama preko prvog sloja kora.


Zatim, nanesite drugi sloj kora, pa ponovo drugu polovinu sira kojeg ste usitnili rukama, pa preko stavite treći i poslednji sloj kore.

Ako se pitate kako gibanica da bude vazdušasta, sledeći korak je vrlo bitan. U činiji umutite 5 jaja, 100 mililitra ulja, 200 mililitra mineralne vode i dodajte soli po sopstvenom ukusu. Ako ste se opredelili za slaniji sir, onda dodajte manje soli. Nama je za ovaj recept bila dovoljna jedna kašičica soli.

Sve dobro izmešate, mešajte dok ne postane homogena smesa. Onda, pažljivo, kutlačom prelivajte gibanicu ovom smesom sa vrha. Kako je gibanica sastavljena od slojeva trakica kora, smesa od jaja će sa lakoćom dopreti i do dna. Rasporedite smesu jednako po čitavoj gibanici.

Ubacite gibanicu u rernu, treba da se peče na 220 stepeni 25 minuta. Kada ja izvadite, prelijte je krpom.

Ako vas detaljnije zanima ovaj recept, pogledajte sledeći video:

Vazdušasta gibanica – recept
Postoji još jedan način kako da gibanica bude vazdušasta, a to je da detaljno pratite ovaj recept. Biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 500 grama kora za pitu,

– 300 grama sira,

– 3 jajeta,

– 250 mililitra mineralne vode,

– 1 kesica praška za pecivo,

– 100 mililitra ulja,

– kašičica soli.


Priprema: Kao i u prethodnom receptu, prvo stavite da se zagreje rerna dok vi pravite gibanicu. Ovaj recept ne oduzima puno vremena, a gibanica će biti vazdušasta i hrskava taman kako treba.

U vangli pomešajte 300 grama sira, 3 jaja, 250 mililitra mineralne vode, 1 kesicu praška za pecivo, 100 mililitra ulja i malo soli. Ako je sir dovoljno slan ne morate stavljati so, a ako je masniji, možete smanjiti količinu ulja. Slobodno sve prilagodite svom ukusu.

Sir ili jabuke, vi birate: Dve pite iz snova će vam ulepšati dan (RECEPT+VIDEO)

Razdvojite sve kore iz pakovanja. Način slaganja kora gibanice je odgovor na to kako da gibanica bude vazdušasta. Najveća greška u pravljenju gibanice jeste da rećate jedan sloj kora, jedan sloj sira, tako neće biti vazdušasta, nego će ses svi sastojci slepiti.

Da biste postigli efekat koji želite potrebno je da uradite sledeće: uzimajte jednu po jednu koru blago je zgužvajte i ubacite je u vanglu sa sirom, jajima i ostalim sastojcima. Malo ocedite, ali nemojte previše stiskati kako ne biste pokidali kore. U kori će se zadržati tečna smesa.

Uzmite pleh u kome ćete peći gibanicu, malo podmažite uljem, stavite jedan sloj kore na dno i onda preko ređajte gužvice. Dakle, treba zgužvati sve ostale kore i poređati ih jednu do druge dok ne ostanete bez kora.


Ostaće vam višak smese i njega prelijte po manje sočnim delovima, kako bi sir bio svuda ravnomerno raspoređen. Stavite da se gibanica peče do 45 minuta na 180 stepeni. Videćete da je spremna kada kora porumeni. Kada izvadite gibanicu iz rerne prekrijte je krpom i ostavite je tako da se ohladi.

Kako da gibanica bude vazdušasta? Još jedna stvar koja utiče na to kakav će biti oblik gibanica jeste kakvu ćete je seći. Gibanica se nikad ne seče dok je sasvim vruća, tek izvađena iz rerna. Samim tim što je sečete nožem vršite pritisak na nju, čime će gibanica izgubiti vazdušastost.

Ostavite da se gibanica malo ohladi, da bude mlaka i topla kad je budete sekli.

Vruće, lagane i mekane kao duša: Najbolje pogačice sa sirom (RECEPT+VIDEO)

Kako da gibanica bude vazdušasta? Kao što se da videti, nije toliko teško postići ovaj efekat. Možda će vam biti potrebno da par puta isprobate ove recepte, dok se ne uvežbate. Najbitnije je da ne ređate kore jednu na drugu nego nego iz gužvate. Tako će se gibanica podići prilikom pečenja, a u njoj će biti mesta za vazduh.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *