Kako napraviti ukusan domaći jogurt

Što je jogurt?
Priprema za izradu domaćeg jogurta
Isto se s pravom može reći i za jogurte koji često sadrže sastojke koji se teško mogu nazvati prirodnim.

Zato mnoge domaćice pripremaju domaći jogurt koji je i ukusniji i zdraviji od kupovnog.

Što je jogurt?
Jogurtom stručnjaci nazivaju fermentirani mliječni proizvod koji se dobiva fermentacijom mlijeka. Proces zrenja odvija se na temperaturi ne nižoj od 45 stupnjeva Celzijusa.
Prilikom pripreme jogurta u mlijeko se dodaju posebne bakterije mliječne kiseline (jogurtne bakterije) koje razgrađuju laktozu (mliječni šećer) i proizvode mliječnu kiselinu. Proizvod dobiven preradom laktoze naziva se jogurt.

Među korisnim svojstvima jogurta, nutricionisti primjećuju poboljšanu apsorpciju jogurta u želucu u usporedbi s običnim mlijekom. Bakterije mliječne kiseline, koje se nalaze u jogurtu, mogu normalizirati mikrofloru želuca. Kada ovaj proizvod uđe u gastrointestinalni trakt, bakterije mliječne kiseline mogu neutralizirati nezdrave procese raspadanja i poboljšati funkcioniranje tijela.

Priprema za izradu domaćeg jogurta
Jogurt možete napraviti kod kuće od različitih mlijeka – farmskog (domaćeg), pasteriziranog ili ultrapasteriziranog. Prve dvije vrste mlijeka moraju biti termički obrađene. Farmsko mlijeko treba prokuhati i kuhati tri minute.

Pasterizirano mlijeko dovoljno je zagrijati u posudi na temperaturu od najmanje 90 stupnjeva. Ultrapasterizirano mlijeko dovoljno je zagrijati na temperaturu od najmanje 45 Celzijevih stupnjeva.

Za kuhanje ili zagrijavanje mlijeka najbolje je koristiti posude od stakla, keramike ili nehrđajućeg čelika. U posuđu s emajliranim premazom ili aluminijskom posuđu mlijeko može zagorjeti i morat ćete očistiti posuđe. Prilikom zagrijavanja mlijeka potrebno je ukloniti pjenu koja se stvara, a nakon vrenja ili zagrijavanja mlijeko je potrebno ohladiti na temperaturu od 45 stupnjeva.

Ako u mlijeko čija temperatura prelazi 50 stupnjeva dodate bakterije mliječne kiseline, one će uginuti (skuhati se) i nećete moći napraviti jogurt. Temperatura mlijeka može se odrediti bez posebnog termometra. Ako nakapate par kapi na stražnju stranu zapešća, ako vam mlijeko ne peče ruku, od njega možete napraviti jogurt.

Za jednu litru mlijeka potrebno je pola čaše tekućeg predjela, vrećica suhog predjela ili 150 ml jogurta iz trgovine. Svi sastojci se moraju temeljito izmiješati dok ne postanu glatki.

Nakon toga tekućina se ne dira 8-10 sati i stoji na toplom mjestu u kuhinji. Nakon toga, mliječna smjesa se izlije u čiste porcionirane posude, koje se šalju u aparat za jogurt. Vrijeme kuhanja varira od 6 do 8 sati, ovisno o veličini staklenki za posluživanje.

Ako nemate aparat za jogurt u svojoj kuhinji, možete koristiti termosicu za pripremu domaćeg jogurta. Mliječna smjesa se ulije u termosicu, termosica se stavi na radijator i pokrije dekom, debelim ručnikom ili starom dekom.

Domaći jogurt možete pripremiti i u pećnici, u koju stavite veliku zdjelu tople vode u koju stavite staklenke mliječne smjese. Pećnica mora biti prethodno zagrijana na temperaturu od 50 Celzijevih stupnjeva. Jogurt će se kuhati u termos boci ili pećnici od 10 do 12 sati, ovisno o veličini termos boce i volumenu staklenki.

Kada fermentirate jogurt, kada dođe do fermentacije, nemojte miješati sadržaj termos boce ili limenke mliječne mješavine. Nakon što proizvod sazrije, potrebno je uliti domaći jogurt.

Da biste to učinili, stavlja se u hladnjak na policu s temperaturom od približno 5 stupnjeva, a proizvod se infuzira najmanje 4 sata. Nakon toga se može jesti domaći jogurt, a kako bi ovaj mliječni proizvod bio ukusniji možete dodati nasjeckano svježe voće, džem, voćne sirupe ili orašaste plodove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *