Kako ukloniti ogrebotine sa stakla: Neka keramičke ploče, ogledala, telefoni izgledaju kao novi

Muče li vas ogrebotine na staklenim površinama kao što su prozori, ogledala, staklokeramičke ploče itd.?

Ogrebotine mogu biti vrlo neugodne, ali nema razloga za paniku jer postoje jednostavni i efikasni načini da ih se riješite. Trebat će vam malo strpljenja i vremena, ali rezultati će vas ostaviti zadovoljnim i zadovoljnim onim što ste probali.

Najlakše je ukloniti ogrebotine sa staklenih površina koje imaju nižu tvrdoću od materijala koji se koriste za uklanjanje ogrebotina (kao što su cerijev oksid ili smjese za poliranje). Ako slučajno ogrebete svoje staklo, nemojte očajavati jer uz malo strpljenja i pravilnu tehniku, površina može ponovo biti kao nova. Oslobodite ih se prirodnim putem!

Evo šta vam je potrebno da uklonite ogrebotine sa stakla
Prije nego što pokušate ukloniti ogrebotine sa stakla, prikupite sljedeće alate i potrepštine: cerij oksid (koji se naziva i prah za poliranje zlata), mekanu krpu ili ručnik i mješavinu sode bikarbone i vode. Cerijum oksid je odličan izbor za poliranje ogrebotina.

Preporučuje se da zgrabite nekoliko mekanih krpa ili ručnika od mikrovlakana, nanesete pastu za poliranje i nježnim kružnim pokretima obrišite staklo. Ako se odlučite na domaći način, možete napraviti pastu od sode bikarbone i vode, koja je također efikasna za uklanjanje izgrebanih staklenih površina.

Uklonite ogrebotine sa prozora i ogledala
Upotreba pogrešnog materijala za čišćenje prozora automobila može uzrokovati ogrebotine. Stoga pažljivo očistite staklo kako biste osigurali da nema prljavštine ili krhotina koje bi mogle pogoršati ogrebotine. Zatim nanesite lak za staklo (kao što je cerij oksid) na meku krpu i nježnim kružnim pokretima trljajte izgrebano područje. Održavajte smjesu vlažnom kako biste spriječili pretjerano trljanje.

Redovno provjeravajte napredak i po potrebi dodajte pastu za poliranje. Kada se proces završi, ponovo dobro očistite prozor kako biste uklonili ostatak laka i obrišite čistom krpom od mikrovlakana.

Tretman ogrebotina na staklenoj keramičkoj ploči
Ploče od kristaliziranog stakla su osjetljive na ogrebotine. Ako primijetite pruge ili ogrebotine, prvi korak je temeljno čišćenje površine. Zatim napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite je na ogrebotinu. Upotrijebite meku krpu ili spužvu da utrljate pastu u površinu laganim kružnim pritiskom. Sačekajte nekoliko minuta, a zatim isperite čistom vodom. Nakon temeljitog sušenja, procijenite vidljivost ogrebotina. Ako ogrebotina ne nestane, ponovite postupak ili kontaktirajte stručnjaka za daljnje radnje.

Važno je biti oprezan prilikom uklanjanja ogrebotina. Citymagazin.si piše da agresivno ponašanje može uzrokovati dodatnu štetu, stoga budite oprezni i dosljedni u korištenju odabrane metode.
Izvod iz: zdravljeiwellness.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *