Tri razloga zašto vam ne cveta orhideja

Većina žena uživa u cveću koje im krasi protor. Mesto najomiljenije definitvno zauzima orhideja, koja vekovima fascinira ljubitelje baštovanstva.

Raskošni cvetovi, elegantan izgled i laka dostupnost, samo su neki od razloga zbog kojih ljudi često gaje ovo cveće u svojim domovima.

orhideja
foto: Profimedia
Često se kaže i da je ona osetljiva poput žene i da joj je potrebna posebna nega, jer će bez pažnje uginuti. Ne brinite ako vam je cvet uvenuo, iskusni baštovani otkrili su tri načina kako da je oporavite i šta da promenite u gajenju.

  1. Svetlost

Orhidejama je potrebna jaka svetlost da bi uspele. Najbolje je da je držite odmah pored prozora koji imaju zavese, kako bi one filtrirale svetlost u određenoj meri. Ako nema dovoljno svetlosti, neće razviti dovoljan broj cvetova, a moguće je i da će cvetanje potpuno izostati.

Orhideja
foto: Profimedia
Uverite se da ste postavili orhideju na pravo mesto, blizu izvora svetlosti, kako biste imali raskošne cvetove i iskoristli njen maksimum. Takođe ukoliko je radijator sklonite je malo dalje, kako lišće ne bi požutelo.

  1. Đubrivo

Za svaku biljku je izuzetno važno da bude dobro snabdevena hranljivim materijama. Orhidejama je potrebno uravnoteženo đubrivo, bogato azotom, fosforom i klaijumom.

Ove supstance će podržati rast i izazvati obilno cvetanje. Redovno prehranjujte orhideju kako bi cvetala što češće, a postoje i brojni prirodni rastvori koje možete da koristite za zalivanje, umesto vode. Međutim, u svemu treba imati meru, te je neophodno da ne preterujete i poštujete uputstva, ipak je reč o nežnom cvetu.

  1. Period mirovanja

orhideja
Najvažnije je da razumete ciklus rasta orhideje. Nakon cvetanja, orhideje Phalaenopsis često ulaze u fazu mirovanja, u kojoj praktično odmaraju i prikupljaju energiju za sledeći ciklus cvetanja. Tokom ovog perioda neophodno je da smanjite zalivanje i prestanete sa đubrenjem, dok biljka ne bude ponovo spremna da procveta.

Nekada ovaj period ume da traje i nekoliko meseci, ali sve dok je korenje zdravo vaša biljka će cvetati.

(Kurir.rs/I.M.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *