IMATE LI OVE CRVENE TAČKICE NA TIJELU? To nisu popucali kapilari, EVO O ČEMU SE ZAISTA RADI

Jeste li primijetili prisutnost ovih grimiznih tragova na vašoj koži? Nije samo stvar u pucanju kapilara; ovdje je nešto dublje u igri.

Jeste li ikada razmišljali o značaju i mogućim rizicima povezanim s crvenim kvrgama koje mnogi pojedinci imaju na svojim tijelima?

Jedna od najlakše prepoznatljivih manifestacija je angiom koji podsjeća na madež, karakteriziran malom izbočinom na tijelu. Tipično, ove izrasline pokazuju crvenu nijansu, iako se mogu pojaviti i kao plave, crne ili kao mješavina ovih nijansi. Kako napredujemo u dobi, količina ovih angioma raste, osobito nakon 40. godine. Imaju potencijal da se pojave na bilo kojem dijelu tijela, iako se pretežno pojavljuju na torzu.

Njihovo nanošenje na tijelo ne bi trebalo izazivati ​​paniku, osim ako nema krvarenja ili bilo kakvih drugih vidljivih promjena.

Iako se obično naziva “angioma trešnje” zbog svog osebujnog oblika, ovaj određeni angiom nosi titulu najpoznatijeg; međutim, bitno je napomenuti da nije jedini te vrste.

Ova posebna vrsta angioma, poznata kao “paukov angioma,” ima nevjerojatnu sličnost sa sljedećim izgledom.

Na koži je grimizna oznaka koja podsjeća na pauka, s krakovima koji se šire prema van. Središte znaka ima življu boju i kružni je oblik. Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali je osobito čest kod žena tijekom razdoblja pojačane aktivnosti estrogena, kao što je trudnoća. Osim toga, služi kao pokazatelj disfunkcije jetre.

Uklanjanje ovih benignih kožnih izraslina obično se smatra suvišnim jer ne predstavljaju nikakvu prijetnju. Međutim, pojedinci se često odlučuju na njihovo uklanjanje isključivo iz kozmetičkih razloga. Proces uklanjanja ovih izraslina sličan je onom kod običnih madeža, uključujući tehnike poput lasera ili tretmana radiovalovima, kao i kirurško izrezivanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *