Žena Rodila Bebu U 38. Godini I Htjela Da Je Ostavi U Porodilištu:

U potresnoj priči žena je u dobi od 38 godina rodila dijete i razmišljala o tome da ga napusti u rodilištu. Postupci babice tijekom ovog značajnog događaja zauvijek će joj ostati urezani u sjećanje.

Ispovijest babice, koja prepričava događaje kada je spriječila Srpkinju da napusti svoju bebu u rodilištu, puna je potresnih i iskrenih detalja.

Tretman žena u rodilištima često je predmet njihovih pritužbi jer mnoge imaju negativna iskustva. No, nedavna ispovijest bivše glavne sestre na ginekološko-opstetričkom odjelu u Srbiji imala je snažan dojam, nikoga nije ostavila ravnodušnim, a mnogima vratila vjeru u humanost.

Svjedočenje porođaju djeteta od strane žene koja se suočila s odbijanjem okoline bio je ključan trenutak za nju. Začeće djeteta s 38 godina, bez svetosti braka, rezultiralo je odricanjem roditelja od nje i prijetnjama vlastitog brata. Da stvar bude složenija, njezin je partner nestao, ostavljajući ona osjećaj napuštenosti. Shrvana okolnostima u kojima se nalazila, razmišljala je ostaviti svoje novorođenče na brizi u rodilištu zbog nedostatka sredstava.

Nakon rođenja djeteta, namjerno je izbjegavala staviti bebu na grudi kako bi spriječila stvaranje duboke emocionalne veze. Ipak, sudbina se umiješala i spojila ovu sestru i porodilju. Unatoč svojoj početnoj suzdržanosti, žena je odlučila zadržati dijete i od tada je postala zadovoljna i uspješna osoba s odraslim, radosnim potomkom. Preplavljena emocijama, sestra je odlučila podijeliti njihovo nevjerojatno putovanje na društvenim mrežama, godinama nakon što se dogodilo.

Dok sam bila glavna sestra na odjelu ginekologije i opstetricije, dan bih započinjala obilaskom sva tri krila odjela. To mi je omogućilo da ostanem informiran o svim događajima koji su se dogodili tijekom prethodne noćne smjene i da se pripremim za nadolazeći posjet.

U skladu s mojom dnevnom rutinom, dobivam izvješće s pojedinostima o količini poroda i dobrobiti majki i dojenčadi. Tog jutra sam obaviješten o ženi usred trudova koja izražava nespremnost da prihvati svoje novorođenče. Brzo se probijam do njezine lokacije, gdje susrećem 38-godišnju ženu koja je vidno izbezumljena. Kroz suze otkriva da je njezino dijete začeto izvan braka, a njezina obitelj odbija priznati njegovo postojanje. Posljedično, osjeća se nesposobnom dojiti bebu, jer se boji da bi to samo produbilo njihovu emocionalnu vezu, i osjeća se prisiljenom napustiti je. Otac djeteta upadljivo je odsutan iz situacije.

Uvjeravam je da bi se trebala opustiti i obavještavam je da ću joj se pridružiti na njezinoj lokaciji nakon što naš posjet završi. Ovaj dogovor će se zaista ostvariti. Mlada žena mi se povjerava, otkrivajući svaki detalj, a ja nastavljam s pojašnjavanjem potrebnih koraka. Uhvatila sam se kako se krećem po osjetljivom području, svjesna osjetljivosti situacije.

Pitam je želi li imati priliku držati i dojiti bebu, isključujući svoju obitelj iz jednadžbe. U suzama izražava vlastitu želju da to učini.
S obzirom na njezinu tešku financijsku situaciju i nedostatak podrške obitelji, nije sigurna kako će se snaći u zadatku odgoja djeteta.
Uvjeravam je da ću se obratiti Centru za socijalni rad i da ćemo pružiti pomoć, pod uvjetom da ne napušta bebu.

Kontaktirajući Centar, prenio sam potrebne podatke i hitno zatražio njihovu hitnu prisutnost. Odmah su stigli socijalna radnica i psiholog koji su s njom razgovarali i pružili pomoć. Ojađena i uplakana, bila je izložena prijetećim telefonskim pozivima. Kako bih intervenirao, oduzeo sam joj telefon i obavijestio svog brata, koji je bio najviše bijesan, da namjeravam uključiti policiju zbog uznemiravanja moje pacijentice.

Nježno ljuljajući bebu u svom zagrljaju, pažljivo je stavila bebu na mekani madrac, iu tom trenutku preplavio me val sigurnosti. Ubrzo nakon toga stigla je njezina teta, spremna vratiti malenu u njihov dom.

Centar je pružio maksimalnu financijsku pomoć, a zajedno smo prikupili sredstva koja ćemo joj pokloniti na odlasku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *