Radimo to svaki dan, a ni ne shvaćamo da to uzrokuje demenciju: NAVIKA KOJA UNIŠTAVA MOZAK!

Mnogi od nas nisu svjesni da naše svakodnevne navike mogu povećati rizik od razvoja demencije za čak 50%.

Gledanje televizije: praksa koja može oštetiti mozak. Nakon dugog i stresnog dana mnogi se pojedinci opuštaju gledajući filmove ili serije na TV-u. Ipak, produljena razdoblja gledanja televizije mogu ne samo negativno utjecati na vid, već i povećati vjerojatnost razvoja demencije.

Istraživanje objavljeno u Journal of the American Medical Directors Association istraživalo je vezu između vremena provedenog pred ekranom i kognitivnog zdravlja kod odraslih osoba srednje i starijih godina.

Istraživanje je obuhvatilo više od 400.000 osoba iz Velike Britanije, prosječne starosti 55,8 godina. Nalazi su pokazali da provođenje pet sati dnevno gledajući televiziju može povećati rizik od razvoja demencije, Parkinsonove bolesti i moždanog udara.

Studija koju su proveli istraživači s Medicinskog sveučilišta Tianjin u Kini ispitivala je podatke 407.792 osobe u dobi između 37 i 73 godine. Među tim sudionicima, njih 40.000 podvrgnuto je snimanju mozga. Tijekom razdoblja praćenja od 13 godina, 5227 osoba imalo je dijagnozu demencije, 6822 su doživjele moždani udar, a za 2308 je identificirana Parkinsonova bolest.

Više od polovice ispitanih (61%) posvećuje između jedan i četiri sata dnevno vremenu ispred ekrana. Sudionici su u prosjeku 2,7 sati dnevno gledali televiziju, dok su pred računalom u prosjeku provodili 1,1 sat.

Povećan rizik od demencije i raznih drugih bolesti povezan je s navikama gledanja televizije. Pojedinci koji su gledali tri do pet sati TV-a dnevno imali su 15% veću vjerojatnost da će razviti demenciju u usporedbi s onima koji su ograničili gledanje na sat vremena ili manje. Nadalje, oni koji provode više od pet sati svaki dan ispred ekrana imali su 44% veći rizik od demencije, 12% veći rizik od moždanog udara i 28% veći rizik od Parkinsonove bolesti (izvor Danas.rs).

Točni razlozi iza negativnih učinaka gledanja televizije na mozak i dalje su donekle dvosmisleni. Jedna hipoteza ukazuje da životni stil karakteriziran neaktivnošću i minimalnim fizičkim naporom može rezultirati kroničnom upalom i smanjenom cirkulacijom krvi u mozgu. Posljedično, moguće je da problem nije u samom činu gledanja TV-a, već u tome da ostanete sjediti duže vrijeme bez ikakvog kretanja.

Jesu li vam ove informacije bile korisne? Slobodno podijelite ovu objavu sa svojim prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *