EVO KOLIKO VODE DNEVNO SMIJETE DA POPIJETE, A DA VAM NE STRADA MOZAK: Ova BROJKA je TAČNA MJERA, sve preko je TROVANJE

Održavanje pravilne hidracije ključno je za postizanje optimalnog zdravlja i podržavanje raznih tjelesnih funkcija, uključujući olakšavanje probave, regulaciju tjelesne temperature i transport hranjivih tvari. Međutim, pretjerana konzumacija vode može rezultirati prekomjernom hidracijom, stanjem koje nastaje kada pojedinac unese preveliku količinu tekućine.

Općenito se savjetuje konzumiranje otprilike osam čaša vode dnevno kao temeljna smjernica; međutim, ova preporuka može varirati ovisno o pojedinačnim čimbenicima kao što su uvjeti okoline, razine tjelesne aktivnosti i specifične zdravstvene okolnosti, uključujući trudnoću ili dojenje.

Pretjerana konzumacija vode može rezultirati trovanjem koje oštećuje rad mozga. To se događa kada se prekomjerna količina vode infiltrira u stanice, što dovodi do njihovog širenja. Takvo oticanje vrši pritisak na mozak, što rezultira simptomima kao što su zbunjenost, pospanost i glavobolje.

To pak može izazvati hipertenziju zbog povišenog krvnog tlaka i bradikardiju kao posljedicu smanjenog broja otkucaja srca. Kada razina vode u tijelu pretjerano poraste, dolazi do oticanja stanica, povećavajući rizik od napadaja, kome ili čak smrti, kao što je primijetio “Mirror.

Pokazatelji prekomjerne hidracije

Pratite nijansu svog urina, koja može varirati od blijedožute do nijanse poput čaja, ovisno o razini hidratacije tijela. Urin koji izgleda bistar može ukazivati ​​na pretjeranu konzumaciju vode u kratkom razdoblju. Osim toga, učestalost mokrenja služi kao još jedan pokazatelj, s tipičnim rasponom od šest do osam puta dnevno koji se smatra normalnim.

Za osobe koje često konzumiraju kofein ili alkohol, čin korištenja toaleta deset puta dnevno smatra se tipičnim. Međutim, pretjerana hidracija može rezultirati trovanjem vodom, stanjem koje nastaje kada volumen vode u tijelu premaši kapacitet bubrega da je eliminiraju. Ova situacija može dovesti do opasnih neravnoteža u elektrolitima i može se akumulirati u tijelu, što rezultira simptomima poput mučnine, povraćanja i proljeva.

Dodatni pokazatelj dehidracije ili prekomjerne hidracije je prisutnost viška vode u tijelu, što smanjuje koncentraciju soli i rezultira oticanjem stanica. Ovo oticanje može dovesti do povećanja veličine stanica, uzrokujući pritisak mozga na lubanju.

Ishod ovog pritiska može se manifestirati kao intenzivne glavobolje, potencijalno rezultirajući oštećenjem mozga i respiratornim poteškoćama. Kada se stanice šire, to također može dovesti do oticanja ili promjene boje u stopalima, rukama i usnama, što pridonosi promjenama boje kože.

Pretjerana konzumacija vode remeti tjelesnu ravnotežu, što dovodi do smanjene razine elektrolita, što može izazvati grčeve i/ili grčeve mišića. Posljedično, bubrezi moraju uložiti dodatne napore kako bi eliminirali višak vode. Ako osoba ne može ustati iz kreveta nakon što je popila prekomjernu količinu vode, to je vjerojatno zbog preopterećenosti bubrega.

Koliki je preporučeni dnevni unos vode za optimalno zdravlje?

Na količinu vode koja je potrebna tijelu utječe nekoliko čimbenika, uključujući fizičku aktivnost, klimatske uvjete, tjelesnu težinu i spol. Preporuča se da žene u dobi od 19 do 30 godina konzumiraju oko 2,7 litara vode dnevno, dok bi muškarci trebali ciljati na oko 3,7 litara.
Za sportaše, starije osobe i trudnice, oslanjanje samo na žeđ kao pokazatelj potrebe za hidratacijom može se pokazati neadekvatnim.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *