Palačinke nježne poput duha: Recept koji dosljedno daje izvrsne rezultate.

Palačinke nježne poput duha: Recept koji dosljedno daje izvrsne rezultate.

Iako se pripremanje smjese za palačinke općenito smatra jednim od najjednostavnijih zadataka u kuhinji, mnogima se često pokaže izvorom velikih frustracija.

Postizanje mekanih, pjenastih i rahlih palačinki može biti prilično izazovno bez kvalitetne tave i pouzdanog recepta. Predstavljamo vam jednostavan recept koji potječe iz kuhinja naših baka, a koji će zasigurno zadovoljiti vašu želju za palačinkama i ostaviti bez alternative.

Potrebni sastojci za mekane palačinke su:

3 jaja, 2 velike kašike šećera, 250 grama brašna (pola glatkog, a pola oštrog), 350 mililitara mlijeka, 100 mililitara mineralne vode, prstohvat soli, 2 kašičice ulja, i pola žličice ruma.

Za pripremu palačinki:

Cijela jaja umutiti dok ne postanu pjenasta, zatim sjediniti dok ne dobijete gustu i homogenu smjesu. Nakon toga dodajte ulje, a zatim mlijeko i dobro promiješajte.

Zatim, uz stalno miješanje, dodajte brašno dok se navedena količina u potpunosti ne iskoristi. Dodajte prstohvat soli zajedno s malom količinom ruma, tek toliko da smjesi date aromu i, što je još važnije, da spriječite upijanje ulja.

Ako se smjesa čini gusta, preporučljivo ju je razrijediti mineralnom vodom.

Palačinke možete ukrasiti domaćim džemom od jagoda bez šećera i konzervansa ili poznatim namazom od lješnjaka.

Za one koji su entuzijasti palačinki i uživaju u eksperimentiranju s raznim receptima, preporučujemo jedinstvenu varijantu palačinki koja ne sadrži ni mlijeko ni brašno. Ovaj recept vole ne samo odrasli, već i djeca.

BONUS

U samo pet minuta možete napraviti divnu poslasticu pomoću ovog jednostavnog recepta

Sastojci:

Potrebni sastojci su sljedeći: pet jaja, devet žličica šećera (što odgovara 140 grama), trinaest žlica brašna (što iznosi 220 grama), dvanaest grama praška za pecivo, jedna litra i dvjesto mililitara mlijeka, šest stotina mililitara gustog vrhnja i petsto grama karamele.

priprema:

U zdjeli pomiješajte jaja i šećer, dobro ih umutite mikserom. Nakon toga umiješajte brašno i prašak za pecivo, žičanom pjenjačom pomiješajte sastojke. Dobivenu smjesu izlijte u podmazan pleh i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 250 stupnjeva. Pecite na ovoj početnoj temperaturi pet minuta, a potom još 25 minuta na 180 stupnjeva, pazeći da smjesa ne bude prekuhana.

Dok se smjesa peče, nastavite s pripremom preljeva tako da dobro sjedinite mlijeko i slatko vrhnje.

Nakon što je tijesto pečeno, ostavite ga da “odmori” pet minuta prije nego što ga probodete čačkalicom. Nakon toga izlijte i ravnomjerno rasporedite karamel po površini.

BONUS

MARMELADA OD RUŽE… Svake godine pomno spravljam ovu izuzetno divnu marmeladu.

Ova marmelada je izuzetno ukusna, a ja je pravim svake godine bez greške. Iako priprema zahtijeva značajan napor, krajnji rezultat je izvanredan. Tijekom godina spravljanja ove marmelade, usavršavao sam svoju sposobnost stručnog gnječenja kuhanih plodova šipka. Recept daje ukupno 8 staklenki, svaka zapremine 700 ml.

Potrebne količine su sljedeće: 8 kilograma mladog luka i 3 kilograma šećera.

priprema:

Za izradu ove divne marmelade koristim gnječilicu koju posjedujem već nekoliko godina i koja je pokazala svoju učinkovitost u pasiranju voća i rajčica. Nakon postupka miješanja s ovim alatom, koristim sito da procijedim dobivenu smjesu.
Temeljito očistite mladi luk, pazeći da uklonite sve crne klobuke i repove. Stavite ih u lonac i dodajte vodu dok ne naraste do razine 5 cm iznad povrća. Pustite smjesu da se kuha na laganoj vatri 2 sata, povremeno dolijevajući vodu kako bi razina bila 5 cm iznad povrća.
Lonac odmah maknite s vatre, a potom kuhanu oradu postupno vadite zajedno s tekućinom od kuhanja. Koristeći gnječilicu za krumpir, koja se obično koristi za gnječenje krumpira, nastavite s gnječenjem kuhane orade. Ova metoda će proizvesti kašu koja zahtijeva dodatno gnječenje.
Postavite gnječilicu iznad zdjele i postupno dodajte pulpu šipka uz stalno miješanje. Nakon što su svi elementi temeljito izgnječeni, proizvest će se tekućina koja sadrži iglice koje se moraju ukloniti.
Za početak premjestite dio zdrobljene smjese u plastično sito. Koristeći veliku žlicu, miješajte smjesu kružnim pokretima, što će olakšati njezin prolaz kroz sito, a pritom zadržati iglice. Nakon cijeđenja svake serije, osigurajte da je sito isprano prije dodavanja drugog dijela za dodatno cijeđenje. Nakon što su sve komponente smjese obrađene, preporučljivo je ponoviti ovaj postupak kako biste osigurali da nijedna iglica neće slučajno ostati. Protok smjese će se poboljšati nakon uklanjanja igala.

Preporučljivo je obaviti ovaj zadatak dok je smjesa topla, jer će to pojednostaviti proces pasiranja.
Od 8 kilograma plodova šipka dobivena je pasirana masa od 5 litara. Ovu masu premjestiti u veću tepsiju radi bržeg kuhanja. Zatim je dodano 3 kg šećera i smjesa je kuhana na jakoj vatri uz neprestano miješanje 45 minuta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *