Genijalan savjet za uklanjanje masnoće sa kuhinjskih elemenata

Tako lako

Donosimo nekoliko jednostavnih trikova kako lakše ukloniti masnoću iz vaše kuhinje i učinite da ona uvijek bude čista i blistava.

Koliko god da pazimo da nam tijekom pripreme hrane masnoća ne završi na kuhinjskim pločicama i elementima, to se ipak neminovno događa, iznova i iznova.

Iako bi bilo najbolje nakon kuhanja odmah očistiti štednjak, pećnicu i pločice, većina nas to ne čini, već odlaže taj posao koliko god je moguće.

Međutim, nakon nekoliko dana masnoća se jače veže za pločice i frontove i dublje prodre u zidove, pa ju je znatno teže i ukloniti.

Na svu sreću, postoji nekoliko efikasnih i vrlo jednostavnih načina za skidanje masnoća sa svih površina u kuhinji.

Donosimo nekoliko jednostavnih trikova kako lakše ukloniti masnoću iz vaše kuhinje i učinite da ona uvijek bude čista i blistava.

Prije svega, važno je znati da bez obzira na to koju metodu za čišćenje koristili, tajni sastojak za uklanjanje masnoće jeste topla voda, koja omekšava masne naslage i fleke.

  1. Uklonite mrlje s pločica
    Za blago zamašćene površine: poprskajte pločice na kojima se nakupila masnoća toplom vodom u koju ste prije toga stavili nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa. Sačekajte pet do deset minuta i nakon što masnoća omekša odstranite prvi sloj papirnim ubrusima ili salvetama.

Zatim natopite spužvu istom smjesom, iscijedite i kružnim pokretima počnite da brišete pločice. Na kraju prebrišite površinu suhom krpom.

I ono što je najbolje – na ovaj način možete čistiti i druge površine. Bez obzira da li su u pitanju Bosch ugradbene rerne ili LG frižideri, ova smjesa će efikasno očistiti sve blago zamašćene površine, a možete je koristiti i za ugradbene kuhinjske ploče, male kuhinjske aparate, pa čak i za frontove kuhinjskih elemenata, bez bojazni da ćete ih možda oštetiti.

Za srednje zamašćene površine: Napravite sredstvo za čišćenje od sode bikarbone i tople vode u omjeru 1:1. Krpom nanesite tako dobivenu pastu preko tvrdokornih mrlja na pločicama, sačekajte par minuta i obrišite čistom krpom.

Za jako zamašćene površine: Ako je masnoća koja se nalazi na kuhinjskim pločicama vrlo tvrdokorna i ne pomognu vam prva dva savjeta onda napravite smjesu alkoholnog ocata i tople vode, također u omjeru 1:1.

Poprskajte dobiveno sredstvo na površinu na kojoj se nalazi masnoća, sačekajte pet minuta i sve prebrišite suhom krpom. Ovu metodu je sigurno koristiti i na drugim površinama u kuhinji poput frontova, ormarića, laminatnih podova, raznih kuhinjskih uređaja itd.

  1. Najbolji način za odmašćivanje radnih ploča i ploča za kuhanje
    Klasične kemijske odmašćivače možete koristiti za čišćenje masnoća sa zidova, pločica, radnih ploča i ploča za kuhanje. Međutim, zašto koristiti kemijska sredstva kada možete upotrijebiti prirodna svojstva ocata, koji će podjednako dobro obaviti posao?

Poprskajte sve kuhinjske površine nerazblaženim alkoholnim ili jabučnim octom i ostavite da odstoji najmanje pet minuta. Nakon toga jednostavno, suhom krpom prebrišite površine i pokupit ćete masnoću koja se nalazi na njima.

Efikasni načini za uklanjanje masnoća s kuhinjskih površina – Efikasni načini za uklanjanje masnoća s kuhinjskih površina

Povremeno obvezno isperite krpu, kako bi ona bila odmašćena za ponovno brisanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *