Otkrijte dalmatinski način pripreme blitve, povrća bogatog hranjivim tvarima koje potiče optimalno zdravlje kostiju i podržava jasan vid. Pripremite se naučiti recept!

Otkrijte dalmatinski način pripreme blitve, povrća bogatog hranjivim tvarima koje potiče optimalno zdravlje kostiju i podržava jasan vid. Pripremite se naučiti recept!

Poticanjem stvaranja crvenih krvnih zrnaca i ugradnjom peršina, ovaj lijek poboljšava zdravlje krvi, olakšava izlučivanje mokraće, čuva tjelesnu sluznicu i jača naš koštani sustav.

Otkrijte nevjerojatna ljekovita svojstva blitve i naučite kako je uvrstiti u svoju svakodnevnu rutinu. Ovo izvanredno zeleno povrće djeluje kao prirodni antibiotik, što ga čini idealnim lijekom za prekrivanje rana svojim lišćem. Osim toga, lagana juha od blitve može se konzumirati za ublažavanje problema s mjehurom i bubrezima. Ne samo da je blitva korisna za oči, poput mrkve, već sadrži i vitamin A i lutein koji učinkovito smanjuju rizik od očnih bolesti, uključujući i mrenu. Kako bi iskoristili njezine brojne zdravstvene dobrobiti, preporuka je da svako kućanstvo barem jednom tjedno uvrsti blitvu s krumpirom na svoj jelovnik. Ovo svestrano povrće ima najmanje 13 različitih antioksidansa i često se uključuje u prehranu dijabetičara zbog visokog sadržaja vlakana koja sprječavaju nagle skokove razine šećera u krvi. Nadalje, blitva je omiljena među onima koji paze na unos kalorija, jer je niskokalorična namirnica koja pruža znatnu sitost zahvaljujući sposobnosti zadržavanja u probavnom sustavu. Da biste iskusili sve prednosti, jednostavno konzumirajte oko 200 grama ovog ljekovitog zelenog povrća svaki dan.

Želite li znati kako pravilno pripremiti blittu s krumpirom, evo nekoliko korisnih savjeta. Kako biste osigurali svježinu, svakako odaberite blitvu s jarkim zelenim lišćem i čvrstom stabljikom. Izbjegavajte kupnju uvelog ili promijenjenog lišća. Nakon što ste kupili povrće, zeleni dio blitve možete čuvati kao i bilo koje drugo lisnato povrće, dok s bijelim dijelom postupate kao sa šparogama. Preporuča se iskoristiti blitvu unutar tri dana od kupnje i čuvati je u hladnjaku, najbolje u plastičnoj vrećici.
Kako biste osigurali čistoću, važno je temeljito očistiti svježu blitvu prije kuhanja kako biste uklonili preostalu prljavštinu. Počnite s uklanjanjem korijena i baze biljke. Budući da stabljika i listovi zahtijevaju različito vrijeme kuhanja, preporuča se oštrim nožem odvojiti stabljiku od lišća i kuhati stabljiku kratko prije dodavanja lišća. Međutim, kada se pripremaju pite, i stabljika i listovi trebaju se kuhati istovremeno.

Za pripremu blitve s krumpirom potrebni su vam sljedeći sastojci:

1 kilogram blitve, 4 manja krumpira, 4 do 5 češnjeva češnjaka i 250 mililitara maslinovog ulja.
-sol

priprema:
Za optimalan okus sitno nasjeckajte češnjak i pomiješajte ga s maslinovim uljem, pazite da ovaj korak završite barem sat vremena prije pripreme jela kao što je blitva s krumpirom. Započnite pranjem krumpira, guljenjem i rezanjem na kockice veličine zalogaja. Kockice krumpira stavite u posoljenu vodu i prokuhajte. Prema prethodnim uputama, blitvu temeljito operite i uklonite peteljku. Nastavite s rezanjem listova na trake širine jedan do dva centimetra. Nakon što je krumpir kuhan, rešetkastom žlicom ga pažljivo izvadite iz vode. U istu vodu dodajte narezanu blitvu i pustite da kuha.
Započnite kuhanjem otprilike 7 minuta. Nakon što istekne predviđeno vrijeme, procijedite ga i nastavite s ispiranjem hladnom vodom; primijetit ćete da je živa zelena boja ostala netaknuta. Stavite tavu na štednjak i pažljivo ulijte maslinovo ulje potopljeno češnjakom koje ste prethodno pripremili. Nakon što se prži jednu minutu, ubacite krumpir i dobro ocijeđenu blitvu. Nastavite miješajući pržiti smjesu otprilike dvije minute, pazeći da se okusi harmonično stope. I upravo tako, vaša ukusna blitva s krumpirom sada je spremna za uživanje. Uživati!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *