PRVI znaci demencije mogu se javiti dok se oblačite: 1 detalj tokom zakopčavanja je signal za doktora

Rani znakovi demencije mogu se pojaviti tijekom procesa odijevanja, zbog čega je ključno obratiti pozornost na znakove koji slijede.

Društvo za Alzheimerovu bolest savjetuje na svojoj web stranici da ako ste tek počeli primjećivati ​​promjene, možda mislite da vaši simptomi nisu dovoljno jaki da bi opravdali testiranje na demenciju.

Rana dijagnoza demencije može biti ključna jer omogućuje pristup specijaliziranoj skrbi, informira voljene osobe i omogućuje pristup relevantnim pogodnostima. Istraživanje je pokazalo da 60 posto ispitanih želi da im je dijagnoza postavljena ranije.

Dok su gubitak pamćenja i zaboravnost najprepoznatljiviji simptomi ove ozbiljne bolesti, raniji pokazatelji poput promjena u vizualno-prostornoj svijesti i promjena u mirisu obično se zanemaruju. Osim toga, “Dementia Australia” ističe da se još jedan rani simptom može iznenađujuće pojaviti tijekom procesa odijevanja.

Oblačenje odjeće uključuje niz zamršenih koraka.

Odijevanje uključuje nekoliko vještina, kao što su pamćenje, koordinacija oko-ruka, ravnoteža, pa čak i emocionalno stanje. Demencija može utjecati na sve te sposobnosti, čak i u početnim fazama.

Na primjer, osoba s demencijom može se boriti za održavanje ravnoteže dok se oblači u hlače ili može pogrešno misliti da je rupa na vratu rukav zbog apraksije.

Osobe s Alzheimerovom bolešću mogu se susresti s poteškoćama u prepoznavanju značajki niskog kontrasta, poput gumba koji odgovaraju boji tkanine. Prisutnost netipičnih patentnih zatvarača, sitnih gumba i kukica može zakomplicirati proces odijevanja, što dovodi do osjećaja smanjene koordinacije oko-ruka. Kako bolest napreduje, oblačenje će za pojedinca postajati sve veći izazov.

Koje korake trebate poduzeti ako mislite da bi netko mogao imati demenciju?

Ako ste zabrinuti zbog demencije kod sebe ili kod nekoga vama bliskog, NHS preporučuje da posjetite liječnika opće prakse što je prije moguće. Kada pružate podršku voljenoj osobi, preporučljivo je da je otpratite liječniku kako biste pomogli u prisjećanju bitnih informacija.

Prema stručnjacima koje navodi Huffpost, dijagnoza demencije može pomoći onima koji imaju simptome, zajedno s njihovim obiteljima i prijateljima, u pripremi za ono što je pred njima.

Pravovremena identifikacija i dijagnoza mogu uvelike poboljšati život bolesnika i njihovih obitelji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *