KEKS TORTA OD 5 SASTOJAKA: Između Hrskavog Biskvita 2 Fila, A Priprema Je Baš Jednostavna

Sastojci:
300 g kondenzovanog mleka
60 ml soka od limuna
600 ml slatke pavlake
20 g kakao praha
18 komada keksa

Priprema:
Kondenzovano mleko pomešajte sa limunovim sokom, pa umutite mikserom na najslabijoj brzini, par minuta.
Slatku pavlaku umutite da dobijete čvrst šlag. Pomešajte je sa kondenzovanim mlekom, pa dobro sjedinite tako da dobijete ujednačenu kremu. Na dno četvrtastog pleha ili kalupa poređajte keks. Fil podelite u dva dela, pa u jednu polovinu dodajte kakao, a drugu ostavite da bude bela. Prvo preko keksa premažite beli fil i lepo ga poravnajte uz pomoć špatule. Preko pažljivo nanesite čokoladni fil, pa odozgo poređajte još jedan red keksa. Tortu stavite u zamrzivač na neka 3-4 sata da se u lepo stegne. Nakon toga je secite na parčiće željene veličine i služite.

Izvor: coolinarika.com

BONUS RECEPT: TURSKI KOLAČ SA MJERAMA NA ŠOLJICE BEZ BRAŠNA

TURSKI KOLAČ SA MJERAMA NA ŠOLJICE BEZ BRAŠNA
najkuhinjananetu.blogspot.com/2016/12/turski-kolac-sa-mjerama-na-soljice-bez.html

Sastojci
solja ili casa od 250 ml za sirup/agdu
1 solja secera
1 solja vode
malo limunovog soka

za biskvit
4 jaja
1 solja secera / ili 200 g
1 solja griza/200 g
1 solja maka/ 170 g
1 solja ulja
1 vanilin secer, malo soli
za kremu/ premaz
250 g kremastog sira( abc namaz, skuta, Philadelphia)
200g kiselog vrhnja ili milerama
200ml tucenog slaga

Priprema

Kao prvo skuhamo sirup/agdu u serpici od vode, secera, malo limunovog soka. Neka provri 2-3 minute.Zatim skinemo sa ringle i ostavimo da se ohladi.
Pripremimo zdjelu i mikser. Mozete koristiti solju ili casu, a ako ipak volite da vagate, pokraj sam napisala u gramima koliko cega trebate. Prvo umutimo jaja sa secerom u pjenastu masu. Dodamo malo soli i vanilin secer.

Zatim u smjesu dodamo solju griza i solju maka. Promijesamo i na kraju uspemo solju ulja. Sve dobro umutimo mikserom.
Pripremimo kalup i oblozimo pek papirom. Kod mene kalup omjera 26 cm. Mozete koristiti i svaku drugu manju tepsiju ili manju kockastu pa sjecete kolac na kocke
Kolac pecemo u zagrijanoj rerni na 170 stepeni 40 minuta. Kada je kolac gotov izvadimo ga iz rerne, izbockamo cackalicom po njemu rupice i zalijemo sirupom odozgo.Znaci topao kolac a hladna agda/ sirup.
Dok se kolac hladi , miksamo slag, zatim pomijesamo sir i mileram i u vise navrata polako umijesamo slag u kremu od sira.

Na kolac nanosimo kremu od sira i slaga. Ostavimo kolac u frizider da se ohladi i krema stegne
Ohladjen kolac sijecemo po zelji. Kod mene je ovdje jos topao, nije bio u frizideru. Kasnije se krema lijepo stisla i mnogo bolje se sijekao 🙂

Posluživanje
Uz soljicu kafe ili casicu crnog turskog caja. Sto se tice kreme mozete i izostaviti slag i samo pomijesati kremasti sir sa mileramom. U kremu nije potrebno dodavati secer, jer je biskvit zbog sirupa dovoljno sladak a kiselkast ukus u kremi ovu pricu zaokruzi tako da je kolac lagan i osvjezavajuci….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *