Kokos kiflice… ah, divan miris kokosa u ove prohladne zimske dane.

Kokos kiflice… ah, divan miris kokosa u ove prohladne zimske dane.

Sastojci:

100 grama nasjeckanog kokosa, 200 grama višenamjenskog brašna, 50 grama šećera u prahu, 125 grama maslaca, 1 jaje i pola vrećice slastičarskog brašna za posipanje šećerom u prahu.

priprema:

U brašno umiješajte kokosovo brašno, komadiće maslaca, jaje, šećer i ostale sastojke kako biste napravili tijesto.
Pripremite glatko tijesto i oblikujte ga u valjke. Kiflice redati u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 15 minuta, pazite da ostanu svijetli!
Tople kiflice premazati šećerom u prahu.

Porcija:

Što dulje rolice stoje, to bolje postaju. Najbolje ih je čuvati u konzervi ili dobro zatvorenoj posudi. Ovaj recept daje 30 komada jer sam smanjila sastojke za pola; međutim, ako želite, možete pripremiti duplu količinu od one koja je navedena u originalnom receptu.

BONUS
BACITE KOCKU…SAVRŠENA TORTA

Sastojci

Za pripremu tijesta potrebno vam je: 30 grama kvasca, 200 grama margarina, 400 grama brašna, jedno jaje i dvije kašike šećera.

Za pripremu nadjeva potrebno je: 200 grama mljevenih oraha, 180 grama šećera, jedna vrećica vanilin šećera, te po 100 grama džema od kajsija i višanja.

Za pripremu glazure potrebno vam je 100 grama čokolade i 5 žlica ulja.

Priprema

Margarin sitno narezati i pomiješati s brašnom. Zatim umiješajte šećer, jaje i kvasac razmućen s malo toplog mlijeka. Dobivenu smjesu mijesite dok ne postane tijesto pa je narežite na kocke.
Smjesu podijelite na tri dijela i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Razvaljajte tijesto u tri lista, pazeći da odgovaraju veličini posude. Prvi list stavite u podmazan pleh i narežite ga na kocke.
Počnite tako da marelicu namažete marmeladom i narežete na kockice. Odozgo pospite polovicom smjese oraha i šećera. Zatim dodajte drugi sloj i prelijte ga marmeladom od višanja, zatim preostalom polovicom oraha i šećerom. Na kraju stavite treći list tijesta i pecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta.
Za pripremu čokoladne glazure za ohlađeni kolač otopite 100 grama čokolade zajedno sa 5 žlica ulja na laganoj vatri.

BONUS
UKUSNA TORTA NADJEVENA KREMOM OD LIMUNA. TOPI SE U VAŠIM USTIMA. IDEALNO ZA DOČEK GOSTIJU!

Sastojci

Za pripremu kreme od limuna:

Za podlogu za tortu pomiješajte 500 ml mlijeka, 120 g šećera, 70 g kukuruznog škroba, 100 ml svježe iscijeđenog soka od limuna, 1 jaje i malo žute prehrambene boje.

Trebat će vam sljedeći sastojci: 4 jaja, 100 grama šećera, prstohvat soli, 8 grama vanilin šećera, 100 mililitara biljnog ulja, 120 mililitara mlijeka, 130 grama prosijanog brašna i 10 grama praška za pecivo. Dodatno je potrebna posuda za pečenje.

Dimenzije: 28 cm x 18,5 cm.

upute

Krema od limuna: Pomiješajte suhe sastojke u loncu, pazeći da su šećer i kukuruzni škrob dobro izmiješani. Postupno dodajte mlijeko u smjesu uz stalno miješanje kako biste dobili glatku teksturu bez grudica.

Stavite lonac na srednju vatru da se smjesa zagrije, neprestano miješajući dok se ne zgusne i ne zavrije. Kad se zgusne, maknite s vatre i postupno dodajte svježi limunov sok uz stalno miješanje.
U zasebnoj zdjeli umutite jaje i polako ga umiješajte u smjesu limuna, neprekidno miješajući kako biste osigurali temeljito miješanje. Da biste postigli svijetlu boju limuna, dodajte nekoliko kapi žute prehrambene boje.
Kako biste ohladili kremu od limuna, premjestite je u zdjelu i pokrijte plastičnom folijom kako se ne bi stvorila kožica. Ostavite da se ohladi dok ne postigne sobnu temperaturu. Podloga za tortu:
Počnite tako da prethodno zagrijete pećnicu na 180°C (350°F). U prostranoj zdjeli pomiješajte jaja sa šećerom, vanilin šećerom i malo soli, miješajući ih dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
Započnite postupnim dodavanjem biljnog ulja i mlijeka u mokre sastojke, miješajući dok se sve temeljito ne sjedini. Zatim prosijte brašno i prašak za pecivo da pripremite suhe sastojke. Polako dodajte ovu suhu smjesu mokrim sastojcima, nježno savijajući kako biste zadržali prozračnu strukturu tijesta.
Za izradu kolača izlijte tijesto u pripremljeni kalup za pečenje 28 cm x 18,5 cm i stavite ga u pećnicu otprilike 25-30 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Nakon pečenja ostavite kolač da se ohladi u kalupu 10 minuta prije nego što ga premjestite na rešetku da se potpuno ohladi.
Skupština:
Kada se kolač potpuno ohladi, prerežite ga na dvije jednake polovice. Zatim ravnomjerno rasporedite kremu od limuna po donjem sloju torte.
Završni sloj: Postavite posljednji sloj torte na kremu od limuna. Ohladite: Sastavljenu tortu spremite u hladnjak na minimalno 2 sata kako bi se krema stisnula i okusi sjedinili.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *