4 razloga zašto imate hladne ruke i stopala: To je simptom, evo šta se dešava u vašem telu

Hladni prsti na rukama i nogama su uobičajeni, posebno među ženama, ali ne moraju nužno ništa da znače. Ali to može biti i znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Dijabetes

Osim često hladnih ruku, ponekad možete osjetiti i trnce u dlanovima i stopalima – to mogu biti prvi znakovi dijabetesa. Posljedice se mogu odraziti na broj krvnih zrnaca, ali i na nervni sistem.

Štitaste žlezde

Hipotireoza uzrokuje usporen metabolizam i često je praćena hladnim rukama i stopalima. Umor, nevoljkost, česta pospanost, usporenost tijela i pokreta, te loša podnošljivost visokih temperatura nesumnjivo su simptomi ove bolesti.

Anemija

Hladne prste na rukama i nogama često prate umor, glavobolja i slabost – ako vam se to dogodi, vrijeme je da provjerite krvnu sliku, jer možda imate nedostatak gvožđa. To je glavna komponenta hemoglobina, koji prenosi kiseonik u krv i daje joj crvenu boju. Stoga hladni udovi mogu biti znak anemije, anemije.

Pritisak

Stres takođe može biti uzrok hladnih ruku i stopala. Povećava adrenalin, koji sužava krvne sudove i otežava cirkulaciju, pa ruke i stopala postaju hladni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *