Evo kada se ni za zivu glavu ne ide na groblje!!

Kada treba izbjegavati posjet groblju? Ovo je pitanje o kojem smo svi razmišljali barem jednom u životu.

Dok su neke tradicije izblijedjele u suvremeno doba, brojni običaji nastavljaju se prenositi kroz stoljeća. Posebno su istaknuti oni koji su povezani sa značajnim životnim razdobljima, počevši od rođenja, zatim krštenja i kulminirajući posljednjim ispraćajem na vječni počinak.

Zaključak životnog ciklusa ne znači kraj ili silazak u ništavilo. Naši dragi i dalje postoje u našim sjećanjima i mislima. Dok posjećujemo njihove grobove, više puta im odajemo počast. Pošteno je ustvrditi da tradicija nakon sprovoda ima veliku važnost u našoj zemlji.

Kada idete na groblje, a kada ne?

Kršćanstvo naglašava važnost poštivanja sjećanja na naše pretke kao odgovornost koju svi dijelimo. Sudjelovanje u molitvenim dijalozima s njima, prisjećanje radosnih zajedničkih vremena i posjećivanje njihova vječnog počivališta najsmisleniji su načini da se to postigne. Stoga, kad god poželite, imate priliku posjetiti groblje, čak i u nedostatku spomen obilježja za pokojne unutar crkve.

Ipak, značajne nejasnoće oko upita “kada se ne ide na groblje” javljaju se za vrijeme velikih vjerskih praznika. Uvriježeno mišljenje je da se na Božić i Uskrs ne smije odavati počast pokojnicima, no to je pogrešno mišljenje.

Naime, prigoda obilježavanja pobjede Isusa Krista nad smrću, kojom je čovječanstvo dobio vječni život, obilježava se nekoliko dana. Dan nakon Uskrsnuća posebno je određen za slavljenje pokojnika. Običaji nalažu da se na pokladni ponedjeljak grobovi dragih “pometu” zelenom travom. U pojedinim krajevima Srbije ovaj dan se obilježava parastosom. Na groblju se prinose farbana jaja i pale svijeće.

Za najradosniji kršćanski blagdan, Božić, odaje se počast pokojnicima. Na Božić se dijeli jelo za pokoj duša umrlih koje se nosi na groblje. U davna vremena smatralo se da je jelo koje se priprema za Badnjak namijenjeno za pokojnika, pa otuda i spominjanje toga.

Što kažu tradicionalna vjerovanja o pogrebima?

U kultu mrtvih prožimaju se mistična vjerovanja, od kojih jedno upozorava na odlazak na groblja noću. Ističe se da takvi posjeti mogu biti izuzetno opasni. Ovaj oprez proizlazi iz shvaćanja da groblje služi kao grad mrtvih, carstvo u kojem obitavaju njihove duše.

S obzirom da uz dobronamjerne postoje i zlonamjerni duhovi, noćni posjet može ih isprovocirati. To može dovesti do pojave bolesti, nesreća i raznih materijalnih problema u vašem kućanstvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *