Brzo i ekonomično, isključujući jaja

Sastojci

Sastojci za kolač: 1 mjerica soli (250 ml), 1 mjerica mlijeka (običnog, nemasnog ili vode), 1 mjerica šećera, 2 mjerice brašna, 3 žlice kakaa u prahu, 1 vrećica praška za pecivo, 5 kašika ulja, i 5 kašika pekmeza. Za preljev: 200 ml mlijeka (običnog, nemasnog ili vode), 1 vrećica pudinga od čokolade i 5 žlica šećera. Za ukrašavanje: šećer u prahu.

Priprema

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Pripremite četvrtastu tepsiju ili kalup tako što ćete je obložiti papirom za pečenje; u ovom je slučaju korišten kalup od 24 cm. U originalnom receptu propisana je manja posuda u obliku četvrtine, a kolac je narezan na kockice.
Sve sastojke za kolač miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Tijesto istresti na papir za pečenje stavljen u tepsiju i peći u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva 25 minuta.

Za pripremu preljeva pomiješajte mlijeko, šećer i prašak za puding.

Pečeni kolač izvadite iz pećnice i nožem narežite na komade po želji. Zatim nanesite preljev na cijelu površinu torte, pazeći da tekućina uđe u rezove koje ste napravili nožem. Napunjenu tortu vratite u pećnicu i pecite još 8 minuta.

BONUS

ŠUBARICE KOLAČIĆI BEZ PEČENJA PRIPREMLJENI ZA SAMO 10 MINUTA… Idealna svečana poslastica koju je jednostavno napraviti…

OSNOVNI SASTOJCI:

500 ml mlijeka, 5 kašika brašna, 5 kašika šećera, 1 kesica vanilin šećera, 150 g putera, 100 g čajnog peciva i 100 g rendanog kokosa. Započnite postupak uranjanjem prstena u malu količinu mlijeka.

NAČIN PRIPREME:

Otprilike 200 ml mlijeka pomiješajte sa kondenziranim mlijekom, šećerom i vanilin šećerom. Nakon toga zagrijte preostalo mlijeko na štednjaku. Kada mlijeko zavrije, umiješajte pripremljenu smjesu i nastavite kuhati na način koji je u skladu s tradicionalnom pripremom pudinga.

Nakon što se smjesa ohladila, dodajte maslac miješajući. Za pripremu kolutića potopite ih u mješavinu mlijeka i malo ruma.

Malom žličicom lagano namažite kremu na jednu roladu, zatim ju omotajte drugom roladicom i završite tako da sklop lagano uvaljate u sloj kokosa.

BONUS
Ovaj divni domaći desert zahtijeva samo pet minuta pripreme, a za mene predstavlja trajni izvor užitka. Pečenje nije potrebno!

Domaća slastica bez pečenja, napravljena u samo pet minuta, pruža mi neprestani osjećaj užitka.

Ovaj brzi, domaći desert s kremom od limuna savršen je za prilike kada se želi slatki užitak bez velikih kulinarskih napora. Spoj pikantnosti i kremaste slatkoće učinkovito utažuje želju za desertom. Osim toga, izostanak ikakvih zahtjeva za pečenjem čini ga izuzetno jednostavnim za pripremu.

Osnovni elementi navedeni su kako slijedi:

Četiri stotine mililitara mlijeka, korica jednog limuna, jedna žličica vanilin šećera, dva žumanjka, četrdeset grama granuliranog šećera, petnaest grama kukuruznog škroba, sok od jednog limuna i sto grama kondenziranog mlijeka.

Koji su koraci za pripremu ovog brzog deserta?

Pripremite otopinu mlijeka.

U loncu pomiješajte mlijeko, koricu limuna i vanilin šećer. Zagrijte smjesu na srednjoj vatri, održavajući tu temperaturu dok ne dosegne točku vrenja.

Da biste napravili smjesu od jaja, pomiješajte žumanjke, šećer i kukuruzni škrob u zasebnoj zdjeli, miješajući dok ne dobijete pjenastu strukturu. Nakon toga ponovno uvedite ovu smjesu u proces kuhanja i nastavite s kuhanjem.
Lagano umiješajte zagrijanu mliječnu smjesu u smjesu jaja uz stalno miješanje kako biste izbjegli zgrušavanje. Potom spojenu smjesu vratite u lonac i kuhajte na srednjoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete zgusnutu konzistenciju.

Skinite kremu s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga dodajte preostale sastojke.
U zdjeli za miješanje pomiješajte ohlađenu kremu, limunov sok i kondenzirano mlijeko. Sastojke dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku i gustu konzistenciju.

Poslužiti:

Kremu stavite u zdjelu i ukrasite je cimetom, kakaom ili čokoladom. Ostavite da se ohladi u hladnjaku 30 minuta prije posluživanja.

Koje prednosti pruža pravilna prehrana?

Korica i sok limuna obiluju vitaminom C i antioksidansima, koji daju osvježavajući okus koji podiže slatkoću kreme.

Uključivanje žumanjka poboljšava kremu dajući slatko bogatstvo i glatku teksturu, dok također osigurava bitne hranjive tvari uključujući vitamin D, B12 i kolin.

Mlijeko daje kremastu i bogatu teksturu, funkcionirajući kao vitalni izvor kalcija potrebnog za očuvanje zdravlja kostiju. Nasuprot tome, kondenzirano mlijeko ne samo da podiže slatkoću kreme, već doprinosi i ugodnoj konzistenciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *