AKO OSJETITE OVE SIMPTOME IDITE PRAVO KOD LJEKARA: Ukazuju na UPALU PLUĆA koja brzo može da postane TEŠKA

Ove signale koje vam tijelo šalje nipošto ne smijete da ignorišete. Većina prehlada i respiratornih infekcija prolazi brzo i lako, ali nažalost, ponekad se infekcije gornjih disajnih puteva mogu razviti u upalu pluća. I, što je posebno opasno, u nekim slučajevima nije tako lako odmah prepoznati da se radi o upali pluća.

Evo šest glavnih znakova upale pluća koji će vam pomoći da što prije prepoznate bolest i preduzmete mjere.

Ubrzan puls
Prva stvar koja bi trebalo da vas upozori jeste ubrzan rad srca. Izmerite puls i ako je veći od 100 otkucaja u minuti u stanju mirovanja, obratite se ljekaru – možda imate upalu pluća.

Bol u grudima
Ako se infekcija proširi na pluća, mogu se razviti bolovi u grudima. Najvjerovatnije osjećate nelagodu, pa čak i bol tokom napada kašlja, ali ako bol ne nestane nakon napada, odmah potražite ljekarsku pomoć. Možda se infekcija širi na pluća!

Produktivni, iscrpljujući kašalj
Produktivni kašalj je prilično dobar, jer pomaže tijelu da se riješi sluzi. Ali ako je kašalj stalno vlažan, ali ne donosi osjećaj olakšanja (bar na kratko), morate što prije da posjetite ljekara – iscrpljujući kašalj može biti simptom upale pluća.

Tragovi krvi
Ako je šlajm koji izađe sa kašljem obojen krvlju ili ima zarđalu nijansu, to je znak da je infekcija ušla u pluća. Hitno potražite doktora – ovo je vrlo ozbiljan znak.

Osjećaj hladnoće
Jeza i visoka temperatura su najsigurniji znaci upale pluća. Nemojte to zanemariti – odmah se obratite ljekaru.

Otežano disanje
Teškoća ili plitko disanje je još jedan simptom upale pluća koji ne smijete ignorisati. Po pravilu se pojavljuje kada se infekcija već proširila prilično duboko u pluća i potrebna je hitna pomoć. U suprotnom, u krv neće dolaziti dovoljno kiseonika i može doći do vrtoglavice, pa čak i gubitka svijesti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *