Ako trebate orhideje, samo stavite jedan sastojak u saksiju: ​​one će cvjetati cijele godine

Ako trebate orhideje, samo stavite jedan sastojak u saksiju: ​​one će cvjetati cijele godine
Primijenite ove savjete i sačuvajte svoje omiljeno cvijeće

Natečene proširene vene? Pročitajte dok još možete hodati!
Ako cvjetovi na vašoj orhideji izblijede, a lišće otpada, morate orhideju izvaditi iz saksije i početi je presađivati.

Uzrok tome je trulež korijena i gubitak vitalnosti, a najčešći uzrok je prekomjerno zalijevanje. Ako se oko korijena formira spužva, a korijenje je potpuno tvrdo, to znači da treba paziti na količinu vode koju koristite prilikom zalijevanja.

U ovom slučaju, prvo što treba učiniti je odrezati trulo korijenje. Nakon toga obavezno očistite i dezinfikujte listove orhideje.

Za ovo vam je potreban beli luk. Dobra stvar kod bijelog luka je da ubija sve bolesti i bakterije koje se drže korijena vaše orhideje i na taj način ubrzavaju njeno propadanje. Zgnječite čen belog luka, pomešajte ga sa malo vode i samo tečnost (bez belog luka) sipajte u još jedan litar vode i potopite orhideju i njene listove 10 minuta. Nakon toga ostavite da se korijenje i listovi dobro osuše.

Preporučljivo je otkinuti grane cvijeća, jer su korijeni već slabi, a listovi mekani.

Zatim uzmite plastičnu ili staklenu čašu, važno je da bude providna, dodajte malo vode i umetnite listove tako da vrhom dodiruje vodu kada se stabljika podigne. Zatim uzmite još jednu ovakvu čašu, probušite male rupe na vrhu i preklopite biljke da dobijete efekat staklenika. Dobra je ideja da obje čaše pričvrstite ljepljivom trakom ili ljepljivom trakom i stavite ih blizu prozora kako bi biljke dobile dovoljno svjetla.

Kako prenosi Zafodna.rs, posle 2 do 3 nedelje primetićete prve korene, a posle 3 meseca trebalo bi da imate zdravo, snažno korenje spremno za sadnju. Ako ste probali ovakav trik i ne uspije, uzrok može biti nepravilno vlaženje novog korijena.

U ovom videu možete pogledati cijeli proces obnove korijena i presađivanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *