Ako želite da dobijete jaku žetvu dobrog, zrelog paradajza u svom vrtu, potrebno je da dodate ovaj sastojak zemlji. DOVOLJNA JE ŠAKA I GOTOVI STE!

Ako želite u svom vrtu ubrati visokokvalitetne zrele rajčice u velikim količinama, ovaj sastojak morate dodati zemlji. Jedna šaka je dovoljna i gotovi ste: nema povratka.

Pokretanje povrtnjaka nije ni lako ni brzo. Potrebno je vrijeme, posvećenost i puno strpljenja. Ako imate paradajz u svojoj bašti, ovaj članak je za vas. Prilikom uzgoja paradajza potrebno je poštovati stroga pravila. Uz sva osnovna pravila za postizanje određenih rezultata, dobro je znati i neke tajne koje će svakako olakšati proces i donijeti zadovoljavajuće rezultate. Vjerujemo da su jednostavni tretmani poput vode i odgovarajućeg izlaganja suncu dovoljni. Nije tako.

Za optimalne rezultate važno je intervenirati s određenim sastojcima. Očigledno je da su to sve prirodni sastojci ili sastojci koji nisu štetni ni za naše paradajz, ni za nas same. Ovo posljednje čini našu žetvu ukusnijom, ljepšom i bogatijom. Hajde da zajedno smislimo koje sastojke dodati zemljištu u kojem uzgajamo paradajz.

Povrće i paradajz: evo kako to funkcionira
Uzgajati paradajz znači uzgajati ga samostalno i imati plodove na raspolaganju bez brige o njegovom porijeklu ili kvalitetu. Jedenje proizvoda iz vlastitog vrta garancija je svježine. Ali kako možemo napraviti paradajz boljim od onih u supermarketima? Prva stvar koju trebate znati je da je uzgoj ovog voća prilično jednostavan, ali zahtijeva puno pažnje. Da biste uzgajali paradajz, jednostavno stavite sjeme nekoliko centimetara ispod zemlje, malča i vode. Tada će paradajz teoretski niknuti za dva do tri mjeseca.

Pupoljci se pojavljuju gotovo odmah, ali da biste vidjeli kako se rajčice rađaju i rastu, morate biti strpljivi. Međutim, postoji mnogo stvari koje se mogu učiniti kako bi se potaknuo normalan razvoj fetusa dok čekate. Osim vode i raznih gnojiva, postoji jedan poseban sastojak bez kojeg nikad ne možete živjeti: ljuske jajeta. Da, dobro ste pročitali, možemo koristiti ljuske od jaja kao glavni sastojak u našem poslovanju u vrtu. Pogledajmo zašto i kako.

Uzgajanje paradajza u bašti sa ljuskom jajeta: Evo zašto biste to trebali učiniti
Možda izgleda čudno i smiješno, ali je istina: ljuske jajeta su lijek za naš paradajz. Ne smijemo zaboraviti da su tehnike iskusnog uzgajivača uvijek efikasne i dobro osmišljene. Kada pokušavamo uzgajati voće, povrće ili zelje, ne smijemo zaboraviti važnost obezbjeđivanja pravih hranljivih materija. Ne mogu se svi važni nutrijenti dobiti samo iz vode za piće; to se mora promovirati.

Baš kao što mi ljudi uzimamo vitaminske dodatke da bismo se osjećali bolje, biljkama su također potrebni vitamini i minerali.

Gvožđe, cink i magnezijum su neophodni. Ljuske jaja sadrže mineral koji je veoma važan za paradajz: kalcijum. Kalcijum je neophodan za normalan razvoj korijenskog sistema; uključen je u ćelijske strukture i čini ih znatno otpornijim na napade gljivica i parazita. Kada dođe do nedostatka kalcijuma, to odmah uočavamo sa jasnim signalom: znaci truleži, trulež koja postepeno počinje da deli plod na dva dela.

Kako dodati ljuske jaja u zemlju
Najbolji način da stavite ljuske jaja u zemlju je da ih isečete. Trebalo bi da bude skoro kao prah ili brašno. Kašika nasjeckane kore dovoljna je da se zabije u prilično duboku rupu. Posipamo je zemljom i na nju posadimo naše seme paradajza. Zahvaljujući zgnječenoj kori, naš paradajz može dobiti stalan izvor kalcijuma tokom faze rasta.

Ovo je potpuno održiv savjet koji ni na koji način ne ugrožava zdravlje okoliša ili zdravlje vaših paradajza. Ovaj savjet se može koristiti i za njegu svih ostalih elemenata naših vrtova: samo će im dobro doći! Osim toga, to je potpuno održiv pristup iz ekonomske perspektive. Nema novca za kupovinu đubriva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *