AMARILIS CVJETA ČAK 75 PUTA, EVO KAKO SE UZGAJA, SVI ĆE SE DIVITI VAŠEM DOMU: Evo u čemu je trik

Ukoliko ste jedna od onih koji stalno traže nove načine kako da ukrase dom, donosimo vam jedan predivan proljetni cvijet koji će sigurno privući vašu pažnju.

Ime ovog cvijeta je amarilis.

Ova lukovičasta biljka dolazi iz tropskog područja Amerike i sadi se od početka novembra pa do februara, a cvjeta u maju i junu.

Ovaj cvijet ima duge listove i uspravnu čvrstu stabljiku koja nosi upadljive, raskošne i krupne cvjetove u obliku trube. Cvjetovi ove atraktivne biljke mogu se naći u purpurnoj, narandžastoj, crvenoj, bijeloj boji, kao i u dvobojnoj varijanti, a tolika raznolikost čini ovu biljku vrlo privlačnom.

Ukrštanjem sorti na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvjetova.

Amarilis je najbolje saditi u tegli ili posudama, a idealno mjesto za držanje ove biljke je balkon. Ukrasnoj biljci odgovara sjenovito i polusjenovito mjesto, barem u vrijeme cvatnje. Bez problema će uspijevati i na jačem suncu. U fazi mirovanja, amarilis se preporučuje unijeti u hladan i mračniji prostor sve dok ponovno ne izađu prvi cvjetovi.

Što se tiče zalijevanja, amarilis ima velike potrebe za vodom te ga je potrebno zalijevati što češće. U ljetnim danima i na višim temperaturama amarilis se zalijeva i do nekoliko puta dnevno.

Neke od zanimljivosti cvijeta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a pojedine vrste imaju promjer cvjetova do šest centimetra.

Pogledajte kako izgleda ovaj predivan cvijet, možda se odlučite da bude vaš novi ljubimac u domu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *