Amarilis cvjeta do 75 puta, evo kako ga uzgajati i svi će voljeti vaš dom: Evo tajne

Amarilis cvjeta do 75 puta, evo kako ga uzgajati i svi će voljeti vaš dom: Evo tajne

Ako ste jedan od onih ljudi koji stalno traže nove načine da ukrasite svoj dom, donosimo vam prekrasan proljetni cvijet koji će sigurno privući vašu pažnju.

Ime ovog cvijeta je amarilis.

Poreklom iz tropske Amerike, ova lukovičasta biljka sadi se od početka novembra do februara, a cveta u maju i junu.

Cvijet ima dugačke listove i uspravne, čvrste stabljike koje proizvode upadljive, raskošne, velike cvjetove u obliku trube. Cvjetovi ove šarmantne biljke dolaze u ljubičastim, narandžastim, crvenim, bijelim i dvobojnim varijantama, a ova sorta ovu biljku čini veoma atraktivnom.

Ukrštanjem sorti na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su tako poznati mini i visoki oblici sa duplim ili pojedinačnim cvetovima.

Amaryllis je najbolje uzgajati u saksijama ili posudama, a najbolje mjesto za uzgoj ove biljke je na balkonu. Ukrasne biljke su pogodne za sjenovite i polusjenovite lokacije, barem u periodu cvatnje. Uspijevaće na jakom suncu bez ikakvih problema. U fazi mirovanja preporučuje se da se amarilis stavi u hladan i taman prostor dok se ne pojave prvi cvjetovi.

Što se zalijevanja tiče, amarilisu je potrebno puno vode, pa ga je potrebno zalijevati što češće. Ljeti i pri višim temperaturama, amarilisu je potrebno zalijevanje nekoliko puta dnevno.

Zanimljivost ovog cvijeta je da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a neke sorte imaju cvjetove do 6 cm u prečniku..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *