Bol u koljenu: koji su najčešći uzroci i kako ih riješiti

Da bismo govorili o bolu koljena, potrebno je razumjeti neke osnovne informacije o njegovoj strukturi (tj. anatomiji).

Da li imate više od 80 kg? Doći ćete do 56 kg! Zapišite recept
Zglobna površina kolenskog zgloba sastoji se od donjeg kraja femura, gornjeg kraja tibije i patele.Površina je prekrivena glatkom i sjajnom hrskavicom i sinovijalnom membranom, a zglobom je izolirana od vanjskog svijeta. kapsula. Zglobna površina femura je valjkasta sa žlijebom u sredini. Zglobna površina tibije je ravna, a za nju su pričvršćeni lateralni (spoljašnji) i medijalni (unutrašnji) menisci u obliku dva polumjeseca. Prednji križni ligament i stražnji križni ligament protežu se između meniskusa.

Osteoporoza – tiha epidemija 21. veka

Zajedno sa nitima zglobne kapsule, lateralna strana zgloba je ojačana medijalnim i lateralnim kolateralnim ligamentima. Veliki četveroglavi mišić (quadriceps femoris) potiče od bedra, a njegove tetive prelaze preko patele i formiraju patelarni ligament i pričvršćuju se za prednji dio tibije. Osim kvadricepsa, mišići na leđima i unutar koljena su također važni aktivni stabilizatori kolenskog zgloba.

Koljena pod stresom modernog načina života
Bol u koljenu može biti uzrokovan ozljedom ili oštećenjem jedne od struktura unutar zgloba, ili može biti uzrokovan mnogim drugim stanjima koja utječu na koleno. Osim bola, može doći do otoka zglobova, crvenila, ograničenog kretanja ili nestabilnosti te osjećaja klečanja.

Sjedeći način života, gojaznost, fizička neaktivnost i neodgovarajuća fizička aktivnost doprinose povredama i oboljenjima mišićno-koštanog sistema.

Povrede koljena od profesionalnih ili rekreativnih sportova su česte, a 75% ovih povreda je samo na meniskusu ili u kombinaciji sa drugim strukturama kolena.

skakačevo koleno
Skakačevo koljeno je hiperstresni sindrom u području patelarnog ligamenta koji je uobičajen u sportovima koji uključuju puno skakanja. Zbog neravnoteže u mišićnim grupama koje djeluju na koljeno, ponovljena manja trauma patelarnog ligamenta uzrokuje da patela izgubi potporu, što rezultira slabošću i bolom u koljenu.

Sprečavanje svih ozljeda svodi se na pravilno zagrijavanje i istezanje mišića prije vježbanja, trening uz stručno vodstvo i adekvatnu opremu.

Osteoartritis
Osteoartritis ili bolest zglobova, jedna od najčešćih bolesti mišićno-koštanog sistema, postaje sve ozbiljniji medicinski problem kako stanovništvo stari. To je drugi vodeći uzrok dugotrajne invalidnosti u razvijenim zemljama, nakon kardiovaskularnih bolesti.

Bol, ograničeno kretanje i crepitus (pucketanje u zglobovima) nastaju zbog sloma i degradacije zglobne hrskavice i promjena na kostima. Bol i nedostatak pokretljivosti dovode do atrofiranja mišića, gubljenja uloge aktivnih stabilizatora zglobova, povećanja stresa na drugim strukturama i začarani krug se završava.

Zglobovi razvijaju izljev, nestabilnost i deformaciju, a gubitak funkcije postaje sve teži.

Ako je bilo prethodnih promjena na zglobu (urođene anomalije, loše sanirana oštećenja), nakon prevladanih infekcija, reumatskih bolesti ili endokrinih poremećaja, govorimo o sekundarnom osteoartritisu, koji nije u vezi sa starošću.

Od analgetika do endoproteza
U ranim fazama oštećenja zglobne hrskavice koriste se nesteroidni antireumatici, drugi analgetici, a ako je bol jaka, intraartikularni kortikosteroidi i anestetici. Iako kortikosteroidi imaju dobar terapeutski učinak na bol, štetno djeluju na zglobnu hrskavicu i česta upotreba se ne preporučuje.

Voda u kolenu
Zdravlje zglobova: vodena koljena, uzroci i tretmani
Tečnost je potrebna za normalno kretanje zglobova, ali šta se dešava kada tečnosti ima previše… Pa kada…

U novije vreme, hijaluronska kiselina se ubrizgava u zglobove, koji su važne komponente sinovijalne tečnosti i hrskavice, kao i opšteg vezivnog tkiva. Njegova proizvodnja se vremenom smanjuje, a primjena na zglobove može povećati viskozitet sinovijalne tekućine, podmazujući zglobove, inhibirajući kretanje i ublažavajući bol.

Ciljana fizikalna terapija s ciljem očuvanja mišića kao važnih aktivnih stabilizatora zglobova važna je u svim fazama liječenja. Završne opcije liječenja uključuju kirurške pristupe, od artroskopske artroskopije do zamjene dijela ili cijelog zgloba endoprotezom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *