Čudo za pluća i bronhije, lako za napraviti: sredstvo za suzbijanje kašlja naše bake i sredstvo za jačanje imuniteta!

Kako napraviti med od maslačka – prirodni lijek za kašalj i jačanje imuniteta, po receptu naše bake! Od korijena do vrha, maslačak je ljekovita biljka koja se od davnina koristi u narodnoj medicini za liječenje raznih bolesti. Od ove biljke se obično pravi čaj, a od listova se prave salate, ali od cvjetova možete napraviti izuzetno zdrav i ukusan med ili džem od maslačka.

Med od maslačka najčešće se koristi za liječenje respiratornih infekcija, zaštitu zdravlja pluća, jačanje imuniteta i izvrsna svojstva detoksikacije. Svako jutro uzmite kašičicu meda od maslačka i dobit ćete lijek za zdravlje cijelog tijela.

Kako napraviti med od maslačka

SASTOJCI

200 svježe ubranih cvjetova maslačka
1 limun
1 narandža
2 litre vode
2 kg šećera

pripremiti:

Važno je brati cvijeće na čistom mjestu bez zagađenja, u prirodi i seoskom okruženju – nema previše automobila, prašine, zagađenja. Poberite cvijeće i potpuno uklonite zelene listove i stabljike. Važno je ostaviti samo cvjetove i oprati ih hladnom vodom.

Stavite cvijeće u šerpu, dodajte 2 litre vode i kuhajte na jakoj vatri. Kada proključa, treba ga kuvati još 20 minuta. Pokrijte lonac tokom kuvanja. Nakon toga procijediti i dobivenu tekućinu sipati u veći lonac, dodati šećer i kuhati na srednjoj vatri. Stalno mešajte dok ne vidite da se šećer topi i da se smesa zgusne.

Limun i pomorandže operite, sitno nasjeckajte i dodajte medu. Važno je da plodovi budu organskog porijekla jer ih morate staviti u med zajedno sa korom. Promešajte i kuvajte dok se ne zgusne u med, a zatim sklonite sa vatre i ohladite. Dobijeni med zajedno sa svim voćem sipajte u čistu teglu, zatvorite poklopcem i čuvajte na hladnom mestu.

Ako ne jedete šećer, isti efekat možete postići tako što ćete kod pripreme meda od maslačka zamijeniti šećer sa livadskim medom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *