Cvijeće Sobne biljke brzo rastu i cvjetaju

Kako bi sobne biljke izgledale lijepo i ukrašavale prostor, moramo se brinuti o njima. Nije uvek lako jer po našem mišljenju i pored sve nege koju ulažemo, redovnog zalivanja, orezivanja… i dalje ne “funkcionišu” kako bi trebalo.

ljuska od jajeta

Obično bacamo ljuske od jaja, ali ih zapravo možemo koristiti kao prirodno gnojivo za sobne biljke. Ljuska sadrži velike količine kalcija, koji sprečava truljenje korijena i također odbija puževe od biljke.

Ostavite ljuske u vodi pet do šest dana prije nego što ih dodate u cvijeće, a zatim ih dodajte u zemlju – to možete raditi jednom sedmično.

Alternativno, možete koristiti vodu u kojoj su se čuvale cvjetne školjke. Pomiješajte tekuću vodu sa konzerviranom vodom od ljuske jajeta u omjeru 5:1 i njome zalijevajte biljke – to je dobro za korijenje, a biljke će biti gušće i bujnije.

voda od kuvanih jaja

Nakon skuvanja jaja sačuvajte vodu kojom se zalivalo cveće jer je bogata kalcijumom i dobra je za biljke.

Naravno, pustite da se voda potpuno ohladi prije zalijevanja biljaka.

Aspirin jača imunitet biljaka

Istraživanja pokazuju da kada se voda s otopljenim aspirinom prska na sjeme biljaka posađeno u zemlju, stopa klijanja se povećava za 100 posto.

Prskajte svoje biljke ovom vodom svake tri sedmice kako biste ojačali imunitet biljke i stimulirali cvjetanje.

Jedan aspirin je dovoljan za skuhanje 4,5 litara vode.

Nokti čine zemlju boljim mjestom

Gvožđe pomaže biljkama da proizvode hlorofil, koji je hrana za biljke. Logično, što više hrane ima, biljka će se brže razvijati i rasti.

Zato stručnjaci preporučuju da zabijete eksere u tlo kako biste povećali sadržaj željeza. Omotajte biljku ekserima i zabijte je u zemlju – tačno koliko eksera je potrebno zavisi od veličine biljke i saksije, ali oko sedam do osam eksera bi trebalo da bude dovoljno.

Talog od kafe je hrana za biljke

Kada pijete kafu, umjesto da prosipate talog, koristite ga za hranjenje biljaka. Stručnjaci kažu da je ovo odlično prirodno đubrivo za biljke jer sadrži tri veoma važna sastojka koja su biljkama potrebna – azot, kalijum i fosfor.

Ako se ovo gnojivo doda u tlo, biljke će rasti brže i gušće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *