DA LI IH SE SJEĆATE: Jugosloveni su ih izmislili, danas ih cijeli svijet voli! (FOTO)

Prije nekoliko godina na na njujorškoj sedmici mode zablistala je modna kuća Lacoste s kolekcijom koja je imala za cilj asocirati na tridesete godine i jet-set u opuštenoj atmosferi na teniskom terenu.

I zaista su u Lacosteu postigli cilj, publika je u New Yorku oduševljeno pozdravila njihove nove kreacije za proljeće i ljeto, ali je bilo zanimljivo vidjeti kako su reagovali domaći trendseteri i ljubitelji “krokodilića” pogotovo kada se omiljena životinja pojavila na – “borosanama”.

Vjerovali ili ne, skupa modna marka ponudila je obuću od platna u bijeloj i crnoj verziji koja je čista kopija papuča prema kojima naše “zrelije” generacije najverovatnije gaje određene predrasude.

Od sprdačine do hita

“Borosane” su svojevremeno nosile uglavnom ugostiteljske radnice ili žene koje su na poslu puno vremena provodile na nogama

Te poznate papuče već jako dugo nismo vidjeli u domaćim prodavnicama “Borova”; djevojke: da li ste vi među onima koje će skupo platiti obuću kojoj smo se nekad nepravedno smijali?

Izvor: novi.ba

BONUS:

SVAKA KUĆA U JUGOSLAVIJI IMALA JE OVAJ CVET U BAŠTI: A Onda Smo Svi Zaboravili Na Njega – Nema Otpornije Biljke Od OVE

Turski karanfil je omiljeni cvijet naših baka. Osim što je izuzetno otporan i dugotrajan, ovaj cvijet je i mirisan

Prošlo proleće je do mene došlo sjeme turskog karanfila. U prvi mah sam pomislila:”Karanfil -NE!” Ali onda sam odlučila da ću to proljeće posaditi sve ono što sam godinama ostavljala po strani, pa je turski karanfil došao na red.

Našla sam zabačeno mjesto na kraju bašte, posijala karanfile i zaboravila na njih. Kako ih nisam nadgledala, ni zavirivala, oni su rasli brzinom svjetlosti.

Došla je sredina ljeta, a oni nikako da procvjetaju. Pitala sam mamu kada će taj cvijet da procvjeta, a ona mi je rekla:”Sljedeće godine!”

Mislila sam da se šali sa mnom, ali onda sam čitala da se ovaj cvijet sporije razvija ako ga sijemo iz sjemena.

Ako hoćete da vam cvjeta ovo ljeto, turski karanfil posadite kao već odmaklu sadnicu koju možete kupiti na svakoj pijaci.

Međutim, mene je sreća poslužila pa sam krajem prošlog leta ugledala prelijepe cvjetove turskog karanfila i odmah se zaljubila u njih. Stotine šarenih glavica izvirivalo je iz vesele leje, a baštom se širio divan miris. Nisam mogla da odolim pa sam nekoliko cvjetova ubrala i stavila u vazu. Tada sam shvatila da je ovo najdugotrajnije cvijeće koje postoji. Bukvalno je u vazi stajalo 2 nedjelje dok nije uvenulo.

Evo par savjeta vezano za gajenje ovog cvijeća:

April je savršen za sijanje karanfila u baštu.

Sredinom maja posadite karanfil kao sadnicu, ali to radite predveče, jer karanfil ne voli da se presađuje po suncu.

Zalivajte karanfil 1 do 2 puta nedjeljno, jer on ne voli mnogo vode.

Možete ga saditi i u saksijama, biće jednako veseo i dugotrajan.

Karanfilu ne smeta zima, pa će u bašti lijepo da prespava tokom hladnog vremena i da sačeka proljeće da “živne”.

Ako ga sadite u saksije, koristite umjereno propusno zemljište.

Pošto raste do 50 cm, dobro je da ga nekako uvežete kako ga kiša i vetar ne bi izlomili. Posotje i patuljaste vrste karanfila koji raste od 25 cm.

Karanfil cvjeta do kraja ljeta, a najljepši i najbujniji cvijet je u junu i julu.

Izvor: recepti i zdravlje/ oaza znanja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *