Da li vam se vrti u glavi kada se probudite? Evo zašto i kako smanjiti reakcije

Osjećaj vrtoglavice kada ustanete često je rezultat niskog krvnog tlaka.

Novo istraživanje nudi nekoliko jednostavnih vježbi koje možete raditi prije ustajanja ako patite od ovog problema, a koje mogu donijeti olakšanje ljudima koji imaju vrtoglavicu kada stoje, bez upotrebe lijekova ili dodatnih troškova.

Ključno je da aktivirate mišiće u donjem dijelu tijela prije nego što ustanete iz stolice. Dok su se naučnici u prošlosti bavili idejom pomoći ljudima da dobiju vrtoglavicu nakon buđenja, s ograničenim uspjehom, ova nova studija bavi se prevencijom – kako spriječiti vrtoglavicu prije nego što postane problem.

Kardiolog bira 6 jutarnjih napitaka za zdravlje srca

“Ovo su jednostavne, efikasne i besplatne intervencije koje pacijenti mogu koristiti za sprječavanje simptoma IOH”, napisali su autori studije u izvještaju.
Istraživanje je obuhvatilo 22 žene sa ovim problemom koje su isprobale dvije vježbe:

Nastavite da podižete koljena 30 sekundi prije nego što ustanete, a držite noge prekrižene 30 sekundi nakon ustajanja.
Naučnici su pratili otkucaje srca i mjerili krvni pritisak u intervalima tokom svakog eksperimenta. Pacijenti su zamoljeni da navedu koje simptome imaju, uključujući vrtoglavicu. Gore navedene vježbe uvelike su spriječile pad krvnog tlaka, a također su ublažile simptome u poređenju sa grupom koja nije vježbala.

“Pošto je ovo pokret tijela koji uključuje samo donju polovicu tijela, pacijenti uvijek mogu utjecati na sprječavanje simptoma”, dodaje Nadia Shaikh, naučnica iz Kanade. Smatra se da je IOH rezultat “otvaranja” krvnih sudova, što je rezultat stajanja. Stoga se ove vježbe mogu koristiti kao protumjere i bilo koja od navedenih vježbi se može koristiti istovremeno.

Danas se čini da oko 40% svjetske populacije pati od ovog problema i za njih ne postoji liječenje. Daleko najbolji savjet je da ustajete vrlo polako kako biste spriječili posljedice.

Iako je ovo bila relativno mala studija koja je uključivala samo žene, ove vježbe mogu pomoći svakome i promijeniti statistiku. Ova vrsta vrtoglavice možda ne izgleda kao veliki problem, ali može uticati na vaš svakodnevni život, ponekad uzrokujući da padnete i izgubite svijest, ili čak da se ozlijedite.

Ako imate dijabetes, tada se počinju pojavljivati ​​vaši prvi simptomi

“Siguran sam da većina ljudi iskusi vrtoglavicu kada stoje, a nekima se to dešava i nekoliko puta dnevno, što može biti zastrašujuće i negativno utjecati na kvalitetu svakodnevnog života”, kaže kardiolog Satish Raj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *