DERMATOLOG OTKRIO KOLIKO ČESTO MORATE DA MIJENJATE BRIJAČ: Ako ga ne bacite TAD, prete vam NEIZLJEČIVE BAKTERIJE

Većina brijač koristi dok se ne seti da kupi drugi, a evo posle koliko brijanja bi ih trebalo zameniti.

Nije važno da li ste brijač kupili pre sedam ili mesec dana, već koliko ste ga puta upotrebili. Trebalo bi da ga zamenite nakon pet do sedam brijanja, kaže dermatolog Vitni Bou i dodaje da je nakon toga izložen velikom broju bakterija.

Osim toga, većina brijače drži negde nadomak kade/tuša, što znači da je izložen vodi i mokar čak i onda kada ga ne koristite.

“Ako ga držite na vlažnom mestu kao što je tuš kabina ili kada, oštrica će brže propasti, a biće i izloženija bakterijama”, objašnjava dr Bou.
Sigurno su vam se nekad na koži nakon brijanje pojavile crvene tačkice koje izgledaju kao osip? Dermatolog kaže da za to treba da “zahvalite” brijaču na kojem su se nakupile bakterije.

Možda ste već prezrivo odmahnuli glavom i rekli: “Pa šta?”, ali razmislite – nisu male šanse da se tokom brijanja malo posečete, a to je idealno da bakterije uđu u vaš organizam.

Pored osipa na koži, obratite pažnju na očigledne znakove koji govore da je brijač “zreo” za kantu za đubre – tačkice rđe na sečivu ili tupa oštrica.

Na kraju, naravno da brijač ne može večno da vam traje, ali ako ga posle upotrebe dobro isperete i držite na suvom mestu, trajaće vam malo duže nego inače.

(Espreso/Mondo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *