Doktori šokirani ovom tvrdnjom: Šta će biti sa vašom kosom ako je ne perete sedam dana, oh!

Većina žena pere kosu svaka dva ili tri dana, tempo koji svakako može biti vrlo koristan za neke tipove kose.

Ako ste jedna od žena koje peru kosu tri ili čak četiri puta sedmično, možda se pitate šta će se dogoditi sljedeći put kada perete kosu ako čekate duže, čak i do 7 dana!

Dr. Steven Lane, stručnjak za kozmetičku medicinu i predstavnik Američkog kozmetičkog udruženja, napominje da pranje kose jednom tjedno ima svoje prednosti i nedostatke, ovisno o stanju vlasišta i tipu kose. “Uopšteno govoreći, najbolje je slušati kosu i vlasište i prati se po potrebi. Za neke je to svakodnevno, a za druge može biti svakih sedam dana”, rekao je on za portal The Best Life.

Prirodna ulja će nahraniti vašu kosu
Line objašnjava da ako ne operete kosu nedelju dana, prva stvar koju ćete verovatno primetiti je povećanje količine ulja u kosi. “Kada ne perete kosu svaki dan, vaše vlasište ima priliku da proizvodi sopstvena prirodna ulja. Ova ulja, poput sebuma, hidriraju i neguju kosu, održavajući je zdravom i sjajnom”, kaže on.

Kao rezultat toga, možete primijetiti neke promjene u teksturi vaše kose. “Za one s kovrdžavom ili valovitom kosom, izbjegavanje čestog pranja može poboljšati njihovu prirodnu teksturu. Prirodna ulja mogu pomoći u definiranju kovrča za življi izgled”, dodaje stručnjak, upozoravajući da za one s to je problem za žene s masnim vlasištem . Jedna greška – nedovoljno pranje može učiniti da vaša kosa izgleda masno i prljavo.

Vaša kosa će postati jača i elastičnija
Postoji mnogo razloga zbog kojih kosa može postati oštećena – prečesto oblikovanje, prekomjerna upotreba proizvoda poput fena i uvijača, loša ishrana, stres… Često pranje kose je još jedan faktor na dugoj listi faktora koji mogu dovesti do lomljenja, smatra Lain. oštećenja.

“Prečesto pranje kose sigurno će spriječiti vašu kosu da proizvodi svoja prirodna ulja, što može učiniti vašu kosu suvom i sklonom lomljenju. Rjeđim pranjem kose dozvoljavate kosi da zadrži više svojih prirodnih ulja, što pomaže u sprečavanju lomi i jača kosu”, istakao je on.

Ako koristite proizvode za styling, ne preporučuje se rjeđe pranje
Ređe pranje kose može biti od koristi onima koji ne koriste redovno proizvode za stilizovanje, ali ako je suprotno, ipak se preporučuje češće pranje kose.

“Ako koristite proizvode kao što su gelovi, pjene, sprejevi ili gelovi, pranje kose jednom sedmično može uzrokovati nakupljanje proizvoda na tjemenu i kosi. To može otežati vašu kosu, čineći je beživotnom i dosadnom”, objasnio je američki stručnjak.

Stručnjak također dodaje da ako redovno koristite takve proizvode, morate u svoju rutinu uključiti dubinski šampon kako biste potpuno uklonili sve nečistoće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *