Držite li prozore zatvorene cijeli dan kada je vani vruće: stručnjaci otkrivaju što bi se moglo dogoditi

Kako temperature rastu, klima uređaji se sve češće koriste. No, što da radimo kada nema klime?

Je li bolje držati prozore otvorene ili zatvorene tijekom cijelog dana?

različita mišljenja. Jedni kažu da je najbolje otvoriti prozore kako bi ušlo što više zraka, a drugi smatraju da je prozore bolje držati zatvorenima ako se želite zaštititi od nesnosnih vrućina. U konačnici, izbor se uglavnom svodi na osobne preferencije.

Temeljno pitanje je ima li štete držati prozore cijeli dan zatvorenima?

Redovito provjetravanje prostorija važno je u bilo koje doba godine

Studije pokazuju da se kvaliteta zraka, osobito u manjim prostorima (kućni uredi, čak i spavaće sobe!), može brzo pogoršati. U studiji koja je ispitivala kvalitetu zraka u spavaćoj sobi, izmjerene razine ugljičnog dioksida značajno su premašile preporučene vrijednosti u većini slučajeva. U nekim slučajevima se povećavaju i do 75%!

Ne samo da loša kvaliteta zraka može negativno utjecati na vaš san, već može naštetiti i vašem cjelokupnom zdravlju i dobrobiti, produktivnosti i fokusu.

Istraživači s New York Medical Collegea proučavali su posljednja dva. Odnosno, okupili su 24 zdrave odrasle osobe u zatvorenoj prostoriji i testirali njihovu sposobnost donošenja odluka pod različitim razinama ugljičnog dioksida. Analizirajući dobivene rezultate, istraživači su otkrili da su visoke koncentracije ovog prirodnog plina značajno usporile psihičke procese dobrovoljaca.

FYI: razine CO2 su oko 380 čestica na milijun na otvorenom, ali razine u zatvorenim prostorima mogu biti puno više (zbog disanja) – u prenapučenim uredima ili konferencijskim sobama, razine CO2 često dosežu 1000 čestica na milijun, ponekad čak i do 3000,” istraživači rekao je.

Naravno, ne smijemo zaboraviti da u zraku ima i drugih zagađivača, te da veća vlažnost zraka može učiniti vrućinu neugodnijom, što također može otežati koncentraciju.

Koje su najčešće preporuke za vruće vrijeme?

S obzirom na navedeno, vrlo je važno da kuća ili stan ostanu dobro prozračeni i kada temperature porastu. Prozore je potrebno zatvoriti, a rolete spustiti tijekom dana samo kada nema nikoga kod kuće.

Ako većinu dana provodite kod kuće, većina stručnjaka preporučuje otvaranje prozora nekoliko puta dnevno (svaki put barem 5 minuta), čak i ako je vani vrlo toplo. Idealno je stvoriti ventilaciju, a zatim odmah zatvoriti prozore kako biste se zaštitili od vrućine.

Kada imamo toplinski val, najbolje je provjetravati rano ujutro, dok je još hladno ujutro, navečer i noću. U drugim slučajevima najbolje je držati zatvorene prozore, osobito one koji su izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *