Evo kako napraviti ZAPRŠKU: Mnoge domaćice ne znaju pravu CAKU, pa će ovo jelo biti 10 puta ukusnije!

.Malo ljudi zna da zapresku zapravo treba kuhati najmanje 20 minuta i koji je ispravan omjer brašna i masti.

Iako je u današnje vrijeme upotreba prskalica sve manja ili svedena na što manje, mnoga su jela još uvijek nezamisliva bez njih, jer pomažu da posip bude gušći, a sastojci u njima bolje samljeveni.

Razlog za izbjegavanje prskanja je njihova opasnost za starije osobe, ali se ta opasnost može izbjeći umjerenom upotrebom brašna i masti.

Zaprška se pravi od jednakih dijelova mekog ili polumekog brašna i masti. Za bijele supe ili umake koji zahtijevaju lagano prskanje koristite puter, margarin ili biljno ulje, dok za skromnija jela sa smeđim prskanjem koristite ulje ili mast. Prašina se obično dodaje jelima kao posljednji dodatak, a kasnije se mogu dodati samo blaži začini.

Kako pripremiti sprej:

U tiganju na šporetu zagrijte određenu količinu masti i dodajte dobru količinu brašna. Kako brašno počne da se prži, ono će zapjeniti. Ako želite bijeli posip, brašno ne treba pržiti predugo, kako bi posip ostao bijeli. Za obična jela propržiti brašno do zlatno smeđe boje, pa tijesto pažljivo razblažiti pripremljenom hladnom tečnošću; da se ne bi stvorile grudvice tečnost dodavati malo po malo uz stalno mešanje dok ne dobijete glatku kašu koja se zatim dodatno razrijeđen do željene gustine.

Moguće je koristiti i vruće tekućine, ali u tom slučaju se mora brže miješati.

Supe je potrebno kuvati najmanje 20 minuta, krem ​​supe i umake čak i pola sata, kako se ne bi osetio ukus sirovog brašna.

poprskao je

Količina prskanja zavisi od vrste jela:

– U belu krem ​​supu pomešati 50 g masti i 50 g brašna na 1 litar tečnosti

– povrtni temeljac ili bujon – 40 g masti i 40 g brašna

– U rjeđim povrtnim ili ribljim temeljcem – 30 g masti i 30 g brašna.
– 5 dl tečnosti svetlog sosa – 40 g masti i 40 g brašna.

– Običan sos – 30 g masti i 30 g brašna.

– Pasulj i druga supa jela od povrća – 40 g masti i 40 g brašna, dodati malo bibera, ljutog ili blagog (po ukusu) da dobije lepu boju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *