EVO KAKO SE PRAVI SOK OD ZOVE

KAKO SE PRAVI SIRUP OD ZOVE RECEPT ?
Postoji više načina pripreme za ovaj lekoviti napitak, u svetu alternativne medicine naročito je tražen recept bez šećera kao i sirup od bazge bez konzervasa i ostalih dodataka. Alternativci sok od zove obično zaslađuju sa stevijom umesto šećera, koja se smatra najboljim prirodnim zaslađivačem – o njoj možete pročitati u članku stevija biljka.

Mi ćemo vam ovom prilikom dati nekoliko recepata, jer su po nama svi recepti za pomenuti sok više nego dobri, naročito sada sa dolaskom sve lepšeg i toplijeg vremena, trebali bi ga svi piti.
Prvi recept je onaj najredovniji sa šećerom, pa da krenemo:

SASTOJCI
Za ovaj blagi i izuzetno lekoviti napitak biće nam potrebno sledeće:
20 cvetova zove,
litar vode,
jedan limun,
pola kilograma šećera.

PRIPREMA
Kao što smo već rekli u pitanju je ovaj najredovniji i najčešći recept za sok od zove koji se pravi sa šećerom. Prvo što treba da uradimo je da potopimo cvetove u hladnu vodu i pustimo da odstoje ceo dan (24 h) i to na tamnom i hladnom mestu.
Nakon što prođe 24 sata,u vodu trebamo iscediti jedan ceo limun osrednje veličine a zatim dodati i 0,5 kg šećera i dobro sve zajedno izmešati. Ponovo ostavljamo naš sirup od zove da odstoji još jedan dan, ali ga povremeno mešamo, dok se šećer u potpunosti ne rastopi.

Nakon 24 časa sok od bazge cedimo kroz gazu i tek nakon toga je spreman za konzumaciju. Pije se tako što se do 1/3 čaše sipa sirup a ostatak se razblažuje sa vodom.
Kao što vidite sok od zove priprema se bez većih komplikacija. Ovaj lagan napitak je uz limunadu jedan od najboljih rashlađivača tokom toplih dana koji nam se približavaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *