EVO NA KOLIKO BI TREBALO DA MIJENJATE DONJI VEŠ: Šokiraćete se kada saznate šta je PRAVILNO

Promjena donjeg rublja izuzetno je važna za našu higijenu i zdravlje, a učestalost mijenjanja rublja ovisi o nekoliko važnih faktora, prvenstveno o nivou naše svakodnevne fizičke aktivnosti.
“Kada su naše dnevne aktivnosti minimalne i kada se ne znojimo, prihvatljivo je mijenjati donje rublje svaki drugi dan”, kaže dr. Anju Methil je dermatolog u ClinicSpots India. Takođe dodaje da se muško donje rublje koje je malo opuštenije, poput širokih bokserica, može nositi i malo duže.
Istraživanje Newsweek-a na 1.500 odraslih u junu pokazalo je da 47 posto nikada nije nosilo donji veš duže od jednog dana. Međutim, čak 37% pripadnika generacije Z priznaje da ponekad nosi donje rublje duže od 24 sata, što je najduže od svih ispitanih starosnih grupa.

Sarah Roberts, stručnjakinja za njegu kože i osnivačica A Beauty Edita, upozorila je Daily Mail: “Muškarci i žene mogu se suočiti s iritacijom kože, osipom, gljivičnim infekcijama ili psorijazom ako predugo nose prljavo donje rublje. Rizik od pogoršanja postojećih stanja kao što je ekcem .”
S druge strane, žene s obilnim menstruacijama i vaginalnim iscjetkom trebale bi razmisliti o promjeni donjeg rublja nekoliko puta u toku dana kako bi spriječile pojavu infekcije.
Koliko često menjate donji veš može zavisiti i od klime u kojoj živite. U veoma toplim i vlažnim klimama preporučuje se menjanje donjeg veša nekoliko puta dnevno, dok u hladnijim krajevima to nije potrebno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *