EVO ZAŠTO JE VAŽNO DA SVAKO VEČE PRED SPAVANJE POJEDETE KAŠIKU MEDA: U sebi sadrži 1 HORMON, čini čuda u ORGANIZMU

Med u hrani ili piću je zdrav, ali šta se događa kad pojedemo kašiku meda pre odlaska u krevet ?

Med sadrži hranjivu supstancu koja se naziva triptofan, hormon koji nam pomaže da se opustimo i daje telu signal da je “vreme za odlazak u krevet”.

Ponekad se budimo usred noći jer našem mozgu treba glikogen i podstiče nadbubrežne žlezde da izbace adrenalin i kortizol iz tela. Srećom, med sadrži glikogen, pa će ga kašika meda pre spavanja pomoći da izbegnete adrenalin i osigurate dobar san.

Med
foto: Profimedia

Visoki krvni pritisak je jedan od faktora koji doprinosi razvoju bolesti srca. Med sadrži antioksidans koji dokazano snižava krvni pritisak, pa je kašika meda pre spavanja jednostavan način za držanje krvnog pritiska pod kontrolom.

Trigliceridi su vrsta masnoća prisutna u krvi. Visok nivo triglicerida poveća opasnost od pojave dijabetesa, ali i bolesti srca. Med je povezan s snižavanjem triglicerida u telu – pretvara ih u saveznike koji čiste krv od nepotrebnih masnoća.

Ubrzava metabolizam stvarajući termogeni učinak. To znači da poboljšava cirkulaciju koja povisuje temperaturu tela, pomažući vam da sagorite masti bez puno muke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *