Fotografija zbunjenih ljudi iz 1943: “Stajao je sam. Pogledajte šta je držao”

Ljubitelji istorije na Facebooku vjeruju da je putovanje kroz vrijeme moguće nakon što se u jednoj grupi pojavila crno-bijela fotografija iz Drugog svjetskog rata, na kojoj se vidi čovjek koji je izgledao naslonjen na izlog na svom telefonu.

Oko njega, ulice su bile ispunjene mještanima i vojnicima američke vojske. Fotografija je snimljena u glavnom gradu Islanda Rejkjaviku 1943. godine, mnogo prije pronalaska prijenosnog telefona, piše The Sun. Prvi mobilni telefon, Motorola DynaTAC 8000X, prodat je 1973. godine.

Čini se da muškarac drži uređaj na uhu, nosi kaput i šešir i gleda u smjeru kamere gdje je fotografija snimljena. Fotografija je izazvala teorije zavjere nakon što ju je njen vlasnik Kristján Hoffman podijelio u Facebook grupi Gamlar Fotografir (AKA Old Photos).

Fotografija je izazvala pometnju na internetu
“Kao što vidite, američka vojska preuzima Island. Na ovoj prekrasnoj fotografiji pažnju privlači čovjek naslonjen na prozor, na sredini fotografije, razgovara telefonom”, rekao je Hofmann na licu knjige kaže.

Jedna osoba je rekla da se muškarac samo češao po ušima, dok je druga rekla da je podigao sat da vidi da li radi dok je muškarac na slici kako stoji ispred prodavnice satova. Ali Hoffman je tvrdio: “Stajao je sam, nosio je drugačiju kapu za glavu i maramu od ostalih, i ponašao se kao mi danas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *