Gde god da je, biće srećnih i bogatih porodica: jedan litar ovog cvetnog ulja je ekvivalentan jednoj boci, pa ga obavezno ponesite kući

Čak i u starom Egiptu, Kleopatra je namakala jedra uljem jasmina kako bi vjetar lijepo mirisao dok je plovila Nilom sa svojim ljubavnikom Markom Antonijem.

Jasmin su u Evropu donijeli Maori iz oaze Fajum u Egiptu. U Indiji, jasmin je simbol Gospoda Višnua. Sastojak je parfema i kaže se da je visokog kvaliteta.

Moda pravljenja čaja sa suvim cvećem proširila se iz Kine. Ulje jasmina aromaterapeuti smatraju jednim od najvrednijih i svakako najskupljih eteričnih ulja. Kada je ostarjeli Niccolò Machiavelli upitan da li bi se vratio u svoju voljenu Firencu, on je odgovorio:

“Samo bih volio da me još jednom prođe jedna od sestara Gucci jer je njihov miris vrijedan življenja za koji je jasmin.” Mirisni grm sa tamnozelenim listovima i jarko belim cvetovima, hiljadama godina zaokuplja maštu ljudi od Dalekog istoka do Mediterana.

Njegova domovina je Egipat, daleka Kina i Indija. Danas se uzgaja u Alžiru, Maroku, Egiptu, Turskoj, Italiji i Francuskoj, a plantaže ove plemenite biljke kontroliše kuća Chanel.

Tu se proizvodi najkvalitetnije i najskuplje ulje jasmina. Svake godine se održavaju samo dva dana branja cvijeća, između 4:15 i 7:30. Vjeruje se da je energetski i mirisni potencijal ulja jasmina najveći u ovom trenutku. Kolekcija tada predstavlja cjelokupnu godišnju berbu iz koje se posebnim cvjetnim tehnikama dobijaju skupa čista ulja.

Stakleni okvir se namaže i posipa cvijećem dok se podloga ne ispuni mirisom. Masnoća se zatim uklanja pomoću specijalnog rastvarača kako bi se dobilo čisto eterično ulje jasmina, koje se prodaje za oko 60.000 dolara po litri. Za tako visoke cijene možete kupiti stan u centru grada ili skupi sportski automobil, čime jasmin postaje statusni simbol i sinonim za luksuz i laganu dekadenciju. Miris jasmina simbolizira zabranjenu ljubav pod mjesečinom u Indiji i privlači mnoge ljude.

Aromaterapeuti koriste ulje jasmina za ublažavanje menstrualnih grčeva i poticanje porođaja. Otapanje nekoliko kapi ovog dragocjenog ulja u 30 ml ulja jojobe ili badema jedan je od najvrednijih preparata za njegu suhe i osjetljive kože, posebno one sklone crvenilu.

Posebno se preporučuje kada je potrebno vratiti elastičnost i gipkost kože. Prema Priručniku za aromaterapiju, kada pomiješate 4 kapi ulja jasmina, 4 kapi ulja citrusa i 3 kapi ulja sandalovine i sipate u kupku, to oslobađa vaše inhibicije, budi maštu i inspiriše kreativnost.

Jasmin ima sposobnost eliminacije mračnih emocija i oslobađanja podsvjesnih želja. Ovo je ulje optimizma, joie de vivre i euforije. Ako osjetite miris jasmina iz svog isparivača, vi i vaši prijatelji ćete se osjećati samopouzdano i raspoloženi za druženje.

Stručnjaci za aromaterapiju kažu da jasmin može pretvoriti sive dane u karneval. Iako se ove tvrdnje mnogima mogu činiti pomalo suludim, svi znamo da miris, kao i muzika, može da nas uzdigne i učini da se osjećamo zadovoljnim i samopouzdanim.

Kap jasmina na potiljku, ispod kose, pretvoriće vas u kraljicu zabave. Osjećat ćete se posebno i jedinstveno jer ovo ulje miriše drugačije na svakoj koži. Upravo je ta činjenica potaknula Coco Chanel da odabere jasmin kao bazu svog poznatog parfema, koji je postao kulturni fenomen. Tvrdila je da žene treba da miriše na nju, a ne na cveće. Bijeli jasmin simbolizira lojalnost, žuti predstavlja ljupkost i eleganciju, a jasmin je općenito cvijet koji simbolizira porodicu. Ponegde se veruje da svaka žena u porodici treba da ima torbu sa suvim cvetovima jasmina jer su osušeni cvetovi jasmina simbol braka. Imajte to na umu kada šaljete cvijeće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *