Gotovo svi koji koriste drva za grijanje čine ovu grešku: evo kako uštedjeti novac zimi

Gotovo svi koji koriste drva za grijanje čine ovu grešku: evo kako uštedjeti novac zimi
Peć na drva ili peć je primarni uređaj za grijanje za mnoge ljude. Takve peći moraju biti profesionalno ugrađene i njihov kapacitet mora odgovarati veličini prostora koji griju.
Peć na drva ili peć je primarni uređaj za grijanje za mnoge ljude. Takve peći moraju biti profesionalno ugrađene i njihov kapacitet mora odgovarati veličini prostora koji griju.

Savjeti za sigurnu peć na drva

  1. Pazite na količinu zraka u dimnjaku

Drva u svom kaminu možete najefikasnije koristiti kada je vazdušni lift u dimnjaku potpuno otvoren, kada je plamen najjači. U tim trenucima zagađenje zraka je najniže. Zapamtite, toplina u vašem domu regulirana je količinom drva u vašoj peći.

  1. Mala količina dima je dobar znak

Dim sadrži visokoenergetske plinove koji nisu u potpunosti spaljeni. Preporučuje se da izađete iz kuće i vidite kakav dim izlazi iz vašeg dimnjaka. Iz dimnjaka bi trebala izlaziti mala količina dima, ali ako je dim crn, sagorijevanje ne ide dobro. U idealnom slučaju, iz dimnjaka će izlaziti malo pare i malo dima bez mirisa.

  1. Redovno čistite peći i dimnjake

Peć i dimnjak je najbolje čistiti jednom godišnje ili sezonski. Samo nekoliko milimetara pegla iz peći na drva može smanjiti efikasnost peći jer se toplina ne prenosi na peć već izlazi kroz dimnjak. Ako koristite borovo drvo, čistite peć češće jer će proizvoditi više pepela.

  1. Različite vrste drveta stvaraju različite količine topline

Tvrdo drvo generiše više toplote od mekog drveta za istu zapreminu. Stoga je meko drvo općenito jeftinije od tvrdog drveta. Najbolje ih je koristiti na početku i na kraju zime, kada nije previše hladno. Meko drvo čini čišće gorenje i brže gori. Najbolje bi bilo da koristite oba tipa.

  1. Ne pali grijanje cijelu noć

Većina peći može sagorevati drva oko 2-3 sata sa jednim punjenjem. Isključivanje dovoda zraka i puštanje žara da tinja preko noći je rizično jer je izvor kontaminacije i može izazvati požar u dimnjaku. Za punjenje peći na drva prije spavanja treba koristiti veće trupce. Oni normalno gore kada se uključi dovod zraka. Peći i dimnjaci zadržavaju toplotu do jutra, pa je paljenje jutarnje vatre brzo i efikasno.

  1. Zapalite šporet odozgo

Moderne peći su dizajnirane da gori odozgo. Sve peći na drva dolaze s uputama, pa provjerite preporuke proizvođača o načinu loženja peći. Rasvjeta odozgo se vrši tako što se drva široko rasporede i na vrhu se pali mala vatra, a zatim se širi prema dolje.

  1. Uvijek stavite više od jedne cjepanice u svoju peć na drva

Komad drveta će brzo izgorjeti i možete brzo izgubiti žar. Stoga svoju peć na drva uvijek punite s dvije ili tri cjepanice odjednom. Spaljivanje trupaca se odvija u tri faze, a trajanje trupaca je kratko. Odnosno, više trupaca ima veću površinu gorenja, što znači da duže izdržavaju proces gorenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *