‘I dalje se borite protiv najezde mrava u svom domu? Riješite ih se!

I kao i druge insekte, mrave nije dobro zanemariti jer osim što su neugodni, mogu biti i opasni po zdravlje. Šta možete učiniti da problem nestane? Krenite u rat pripremljeni i informisani, danas ćete dobiti pomoć od stručnjaka koji znaju kako se jednom zauvijek sigurno i uspješno riješiti mrava.

Kao što je spomenuto na stranici za zaštitu bilja, faraonski mravi su mali mravi žutocrvene boje. Žive u stambenim zgradama, hotelima, bolnicama, brodovima itd. u velikim gradovima. Optimalna temperatura za njihov razvoj je od 18 do 30 stepeni Celzijusa. Pogodna im je hrana životinjskog i biljnog porijekla, a posebno vole hranu koja sadrži šećer, meso i krv.

Crni mravi stolari tamnosive su boje i grade gnijezda (mravinjake) na suhim staništima, starim zidovima, pukotinama zgrada, balkona, kuća ili pored kuća, odakle ulaze u stanove i kuće u potrazi za hranom, piše Ordinacija.hr cesta. Da ne spominjemo, dobro ste svjesni da svaka vrsta ima svoju omiljenu hranu i mjesta za život. Dakle, neki mravi su manje opasni, neki opasniji, neki se mogu eliminisati raznim metodama pripreme, ali neke mogu eliminisati samo stručnjaci. Održavajte svoju kuću čistom

Kako mravi znaju da imate hranu u svom domu?

Ako niste znali, mravi imaju jako razvijen njuh, a mravi poslani da izviđaju vaš dom su posebno dobri u tome da provjere da li ima smisla ulaziti u kuću – dovoljan je samo jedan mrav u kuhinji, i ako je mislio da je dobra ideja pozvati cijelu koloniju. Loša vijest je da kada mrav pronađe hranu, on ostavlja trag feromona kako bi znao kako da se vrati odakle je došao. Ostali mravi će pratiti trag. Bacite bombone Ne brinite, ne morate se odreći šećera, ali morate onemogućiti mravima da pronađu gdje je šećer, jer su neke vrste toliko “lude” za šećerom da će narasti na njegovu dužinu. Jednostavna greška koju ćete sigurno napraviti je da zatvorite posudu sa medom, a da prethodno ne obrišete posudu jer je med mora da je kapao na posudu što se može prevesti kao poziv mravima, Pozovite ih da naseli tvoj dom. Ako ostavite hranu poput pahuljica u ambalaži, dobro je znati da tanka ambalaža ne predstavlja veliku prepreku za gladne mrave.

Oslobodite se vlage Jeste li ikada vidjeli mrava u kupatilu i zapitali se kako mu nedostaje kuhinja?

Hrana nije jedina stvar koja privlači mrave u vaš dom, njima je potrebna i voda da prežive. „Zato u svom domu nađete mrave tokom veoma toplog vremena – oni traže vlagu, a vaš dom za njih može biti oaza“, kaže entomolog Eric Sebring. Stoga vodite računa da u kupatilu nema viška vlage i temeljito osušite sva područja na kojima se može nakupiti. Postavljanje zamki Možda ste već razmišljali o ovom potezu, slažemo se da je to dobra ideja, ali je važno i da znate koje vrste mrava imate u svom domu i čime se oni hrane? Lokacija je također važna, pa postavite svoje zamke tamo gdje će se kretati. Prskajte gdje se kreću.Ako planirate da ih gazite kada ih vidite, zapamtite da će ostaviti trag pun feromona oko kuće, a ako se ne počisti, drugi mravi će pronaći ovaj put. Napravite vlastiti ubojicu tragova miješanjem sirćeta s vodom ili limunovim sokom i prskajte ga na uobičajene rute.

Mravi baš ne vole imati ovaj puder na svojim malim tijelima, pa će kružiti okolo kako bi ga izbjegli. Budući da nije štetan za ljude ili namještaj, postavite ga na mjesto za koje mislite da je glavna ulazna tačka za ulazak mrava u kuću. Zatim ga dobro očistite. Mravi ne vole cimet, često se koristi da bi se riješili buba po kući, i nauka je dokazala da je to slučaj, ali ako koristite eterično ulje cimeta, smatra se da začin koji koristite za kuhanje nije dovoljno jak pomoći. . Ipak, zašto ne probati? Stavite cimet u prahu na pukotine i mjesta zaražena mravima, a kada završite, sve očistite. Istraživanja korištenja eteričnih ulja pokazuju da ulje mente može djelovati kao prirodna zaštita od većine insekata. Ako ga stavite na mjesto gdje ste vidjeli mrave, oni će nestati ili spriječiti da uđu u to područje. Ako ga poprskate na mrave, spriječit će ih da uđu u to područje. umrijet će. Napadi sapuna i vode Čini se da sapun i voda sprječavaju mnoge stvari, uključujući mrave. Sebring preporučuje da se posuda napuni vodom sa sapunom i tečnost izlije ispred kuće u koju su mravi ušli. Voda će ih privući, ali sapun će ih spriječiti da se kreću. Ako ne želite da ubijate mrave, nemojte koristiti ovu tehniku. Kuhinjska so Nekoliko kašika kuhinjske soli pomešajte sa kipućom vodom. Ohlađenu tečnost sipajte u bocu sa raspršivačem. Zatim poprskajte sva područja na kojima se skupljaju mravi i uđite u vaš dom. Slana površina će ih zaustaviti na putu. Papreni mravi u vašem domu uglavnom traže šećer, a vi ih iznenadite biberom.Posuti im biber na putu da im pošalje poruku da u blizini nema šećera. Kreda Usitnite kredu i razbacajte je po pukotinama duž zida – omiljeno skrovište za ove dosadne životinje. Kore krastavca Ovo je zapravo prirodni otrov za mrave, pa stavite kore krastavca tamo gde se skupe – pobeći će.

Lovorov list

Postavite lovorov list u uglove svog doma gdje se skupljaju mravi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *