JAČA IMUNITET, ČISTI KRV I JETRU, A LAKO MOŽETE DA GA NAPRAVITE SAMI: Med od maslačka je pravo BLAGO za zdravlje

Maslačak, koja je jedan od vjesnika proljeća i buđenja prirode, izuzetno je ljekovita biljka. Sadrži obilje vitamina  – A, C, B2 D i G, kao i kalijum , kalcijum, fosfor i gvožđe, što je jedan od razloga što se koristi i u ishrani. 

Možda najpoznatija upotreba ovog ljupkog, žutog cvijeta jeste za pripremu meda, koji iako nije pčelinji, ima značajno blagotvorno dejstvo po zdravlje. Ovaj zlatni nektar je veoma koristan za detoksikaciju organizma, pomaže kod respiratornih infekcija, jača imunitet, čisti krv i jetru.

branje-maslacka

Možda niste znali, ali ovaj med možete i sami da napravite, a evo i kako..

Sastojci: 

400 cvjetova maslačka

1 kg šećera

2 limuna

1 kašičica kašičica limuntusa

maslacak2

Priprema

Cvjetove potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoje 24 sata. Sutradan dobro ocijediti i zaliti sa pola litre prohlađene prokuhane vode. Kuhati 15-20 minuta, dodati šećer i sitno isječen limun (može i sa korom, ali je dobro oprati), kašičicu limuntusa i kuhati još otprilike 5 minuta. Kada je smjesa dobila zlatnu boju meda, skloniti sa vatre. Sačekati da se ohladi, pa procijediti. Potom vratiri na vatru i kuhati još 2 minuta. Ohlađeno sipati u sterilisanu teglu. 

Ovaj med je najbolje uzimati na prazan stomak. Dvije kašike razmutiti u zelenom čaju za detoksikaciju, a da ojačate imunitet i pročistite bronhije, možete istu količinu uzimati odvojeno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *