“JELA SAM BJELANCA SVAKO JUTRO NA OVAJ NAČIN I UOČILA 5 NEVJEROVATNIH PROMJENA”: Jedna me posebno iznenadila

Kristin Ju otkriva 5 promena koje se dešavaju ako svako jutro jedemo bjelanca, iz ličnog iskustva.

Jaja su ubjedljivo omiljeni doručak većini ljudi, bilo da su kuhana ili pržena, dominiraju na gotovo svakoj jutarnjoj trpezi. Osim toga što su ukusna i što od njih možemo napraviti razna jela, puna su proteina i veoma su zdrava.

Iskustvo žene koja je svaki dan jela po 3 jaja je nevjerovatno, a nije ni slutila šta će da joj se dogodi. Međutim, ona nije jedina koja jeu uvrstila jaja u svoju svakodnevnu jutarnju rutinu. Naime, Kristin Ju, instruktorka joge bila je na specifičnom režimu ishrane koji uključuje konzumiranje bjelanaca svako jutro, tokom dvije nedelje. Mogla je da priprema bjelanca na razne načine.

Ona je svoje iskustvo podijelila sa svijetom, opisujući ga u tekstu za magazin “Woman's Health”.

Kristin je na početku napomenula da su i prije ovakvog režima, jaja bila njen uobičajen doručak, ali da ih je ipak pripremala sa žumancem i da je volela da ih jede u svim varijantama – kuvana, pržena ili kao omlet. No, u ovom dvonedeljenom eksperimentu zamenila je cijela jaja samo bjelancima, a njujorška nutricionistkinja Karen Ansel potvrdila joj je da su bjelanca na neki način zaista “superhrana”, da sadrže puno proteina, te da su odlični za kontrolu apetita i izgradnju mišića.

Bila sam sita duže vrijeme

Kristin je otkrila da je imala strah da će ostati gladna, ali to se nije obistinilo. Istakla je da su dva do tri bjelanca bila dovoljna da je drže sitom do ručka, a jela ih je uz spanać, mladi luk ili svježe voće.

Poboljšali su mi vežbanje

“Prije jutarnjeg vježbanja, nešto moram da pojedem – ako je moguće nešto lagano, od čega neću imati osjećaj kao da imam kamenje u želucu dok trčim. Velika kajgana s jajima nije nešto što bi palo u tu ‘lakšu’ kategoriju, ali dva kuhana bjelanca su sasvim dovoljna kao gorivo koje će te pokrenuti u teretani ili dok trčiš”, objasnila je Kristin, dodajući da je uvijek imala dovoljno energije za cijeli trening.

bjelance

Ona je dodala i da joj je nivo energije uvijek padao ako bi pre treninga konzumirala ugljene hidrate kao što su banana ili tost.

Bjelance je prilično dosadno

“Mogu da jedem jaja danima da mi ne dosade, ali bjelanca? Postanu vrlo brzo jako naporno, bilo mi je teško da održim raznolikost i zanimljivost obroka”, priznala je ona, i dodala je da bi stvari postale još gore kada bi ih pomiješala sa nečim poput ovsenih pahuljica, mlijeka, banane ili cimeta…

Nedostajali su mi žumanci

Kristin se osvrnula i na to kako su joj nedostajale mogućnosti koje cijelo jaje daje, ali i nutrijenti koje žumanca nose u sebi, poput vitamina B, E D, gvožđa i cnika…

Ovo je potvrdila i nutricionistkinja Karen Ansel, istakavši da žumance daje telu više energije i dodatnih 5 grama masnoća, što će telo duže držati sitim.

Potrošila sam veoma mnogo jaja

Kristin se požalila i na količinu jaja koja je bacila, bez obzira koliko je pokušavala da žumance iskoristi u drugim receptima. Na kraju tijesta je ipak odlučila da nastavi da konzumira cijela jaja, ali je nastavila da jede dva bjelanca prije svakog treninga.

(Stil)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *