Jeste li primijetili da vam se odjednom SUHA USTA? Važan simptom koji se nikada ne smije zanemariti!

Važan simptom koji nikada ne smijete zanemariti…
Suha usta česta su pojava, ali ne mora nužno biti potpuno bezopasna. To može biti simptom dijabetesa ili problema sa zglobovima.

Suha usta su normalna ako ste dehidrirani ili pod stresom. Ali stalna suha usta, ili kserostomija u medicini, može biti znak zdravstvenog problema i pogađa gotovo jednu od pet osoba.

Evo nekih od najčešćih uzroka suhih usta:
zbog hormona

Jedan od uobičajenih okidača je menopauza, jer hormonska neravnoteža može uzrokovati isušivanje svih sluznica u tijelu.

Kada je problem u nosu

Kontinuirano disanje na usta može biti posljedica začepljenosti nosa uzrokovane prehladom i peludnom groznicom. No, također može biti uzrokovan suženim ili začepljenim nosnim prolazom, lošim zagrizom (zbog nesklopljenih usana noću i disanja na usta) ili abnormalno velikim krajnicima.

Dekongestivi

Djeluju tako da sužavaju krvne žile u područjima sluznice, čime smanjuju upalu i olakšavaju disanje. Neizravna posljedica toga je da manje tekućine ulazi u nosnu šupljinu, što znači da je nos “suh”. Ako se koristi kraće vrijeme, može ublažiti simptome, ali dugotrajna uporaba može izazvati suhoću nosa i usta.

Vodica za ispiranje usta

Vodice za ispiranje usta koje sadrže alkohol mogu ubiti bakterije u ustima, ali mogu izazvati i suhoću jer alkohol može iritirati i isušiti sluznicu. Slina štiti od karijesa i bolesti desni, pa suha usta povećavaju rizik od oba problema. Stoga odaberite sredstvo za ispiranje bez alkohola.

Žgaravica

Suha usta jedna su od uobičajenih nuspojava gastroezofagealnog refluksa ili žgaravice. Kada želučana kiselina putuje iz jednjaka u grlo, može izazvati iritaciju i upalu, što dovodi do suhoće u grlu i ustima.

Previše kave

Pretjerana konzumacija napitaka s kofeinom može dovesti do dehidracije. Kofein je blagi diuretik koji uzrokuje češće mokrenje, dok tanini koji se prirodno nalaze u kavi i nekim čajevima mogu uzrokovati suha usta.

dijabetes

Trajno povišene razine šećera u krvi uzrokovane neliječenim dijabetesom mogu dovesti do suhih usta. Kada se razina glukoze u krvi poveća, bubrezi gube sposobnost reapsorpcije tekućine i izlučivanja je kao urin, uzrokujući dehidraciju tijela. Međutim, lijekovi za dijabetes također mogu uzrokovati suha usta.

problemi sa zglobovima

Stanja kao što su reumatoidni artritis, lupus ili vaskulitis mogu uzrokovati sekundarni Sjögrenov sindrom, stanje u kojem imunološki sustav napada suzne i žlijezde slinovnice, uzrokujući suhoću očiju i usta.

udarac u glavu

Dva od tri para žlijezda slinovnica stimulira facijalni živac koji prolazi kroz temporalne kosti s obje strane lubanje. Udarac u te kosti (prilikom prometne nesreće ili pada s bicikla) ​​može oštetiti facijalne živce i uzrokovati suha usta.

radi se o tabletama

Kserostomija (suha usta) nuspojava je više od 400 različitih lijekova, uključujući lijekove bez recepta i lijekove na recept, a uzrokovana je kemoterapijom i terapijom zračenjem.

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *