JUHA OD KOSTIJU – NAJBOLJA JUHA

Priprema čorbe od kostiju na ovaj način ima sposobnost da čini čuda za naše dobro. Obiluje brojnim esencijalnim aminokiselinama, kolagenom, želatinom i nizom minerala.

Zaista, bujon od kostiju bogat je širokim spektrom nutrijenata, od kojih mnogi nisu dostupni na bilo koji drugi način osim uravnoteženom ishranom.

Postoji mogućnost da ovo izazove vaše interesovanje.

Dok je bila na putu do groblja na sahranu svoje sestre, svjedočeći sestrinoj smrti, ne samo da je pretrpjela gubitak svojih najmilijih, već se susrela i sa mnogo strašnijim mukama.

U tragičnom preokretu, princeza, koja je bila poznata po svojoj dobroćudnosti i bila je unuka knjaza Nikole, doživjela je preranu smrt. Hitler ju je neslavno nazvao najsramotnijim likom u kraljevstvu. Kada je u pitanju bujon od kostiju, njegove brojne prednosti mogu se sažeti u šest osnovnih aspekata.

Zaštita zglobova
Bujon od kostiju ističe se kao izuzetan izvor prirodnog kolagena, proteina koji je u izobilju prisutan u kostima, koži, hrskavici, ligamentima, tetivama i koštanoj srži kičmenjaka.

Kako starimo, dolazi do prirodnog propadanja naših zglobova, što uzrokuje pad fleksibilnosti. Uz to, proces starenja izaziva smanjenje hrskavice zbog napada antitijela. Tokom krčkanja supe od kostiju, kolagen prodire u supu, stvarajući vrijedan resurs za obnavljanje hrskavice. Želatin, ključni element koji se nalazi u bujonu od kostiju, djeluje kao mekani jastuk između kostiju, omogućavajući glatko kretanje bez ikakvog trenja. U stvari, koštani želatin je u suštini čisti kolagen i igra vitalnu ulogu u formiranju i održavanju jakih kostiju, ublažavajući pritisak na zglobove koji nastaje starenjem.

Optimalno zdravlje gastrointestinalnog trakta
Istraživanja pokazuju da želatin može efikasno pomoći u obnavljanju snage crijevne sluznice i pomoći u ublažavanju osjetljivosti na hranu, uključujući i onu koja se odnosi na gluten ili laktozu.

Bujon od kostiju je izvanredna supstanca koja ima sposobnost da podstakne rast korisnih bakterija u crijevima i zaštiti od potencijalne upale u probavnom sistemu. Njegova jedinstvena karakteristika da je lako probavljiva izdvaja ga od mnogih drugih namirnica, čineći ga umirujućim sredstvom za probavni sistem. Ovo je posebno značajno jer ljudsko tijelo može izvući maksimalnu korist od hrane samo kada se svi nutrijenti efikasno apsorbuju kroz zdrav probavni sistem. Naučna istraživanja su uvjerljivo pokazala da osobe s probavnim disbalansom doživljavaju značajno smanjenje nivoa kolagena u serumu. S obzirom na to da aminokiseline kolagena doprinose formiranju debelog crijeva i cijelog gastrointestinalnog trakta, uključivanje kolagena iz koštanog bujona u nečiju ishranu može imati duboke implikacije.

Koža koja je dobrog zdravlja
Kolagen olakšava proizvodnju elastina i drugih bitnih komponenti koje doprinose živopisnom i mladolikom tenu. Ova izvanredna supstanca ne samo da se bori protiv vidljivih znakova starenja, uključujući pojavu bora, već i pomaže u održavanju glatke teksture kože i cjelokupnog lijepog izgleda. Mnogi pojedinci koji su u svoju rutinu uključili suplemente ili hranu bogatu kolagenom primijetili su smanjenje celulita, jer ovo stanje kože s rupicama nastaje zbog nedostatka vezivnog tkiva. Nadalje, ishrana bogata kolagenom potiče optimalnu hidrataciju kože i efikasno umanjuje znakove preranog starenja, a sve to bez ikakvih štetnih efekata.

Jačanje imunološkog sistema
Izvanredan aspekt bujona od kostiju leži u njegovoj sposobnosti da ojača imuni sistem i njegove operacije u ljudskom tijelu. Kada crijevna sluznica postane tanka, to može rezultirati sindromom propuštanja crijeva, dopuštajući neprobavljenim česticama hrane da se infiltriraju u krvotok. Ovo pokreće preaktivan imunološki odgovor, što dovodi do pojačane upale i niza disfunkcija. Imuni sistem oslobađa previše antitela, koja pokreću autoimunu reakciju, napadajući zdravo tkivo. Da biste obnovili funkciju crijeva i podržali odgovor imunološkog sistema na upalu, konzumacija juhe od kostiju je vrlo korisna. Prisustvo kolagena, želatina i esencijalnih aminokiselina poput prolina, glutamina i arginina pomaže u zatvaranju praznina u sluznici. Vjeruje se da tradicionalna juha od kostiju promovira optimalno funkcioniranje imunološkog sistema. Osim toga, ova hranjiva supa ima potencijal da poboljša kvalitet sna, poboljša dnevni nivo energije i doprinese pozitivnom raspoloženju.

Čišćenje organizma
U današnjem društvu, pojedinci su redovno izloženi raznim štetnim supstancama koje potiču iz okoline, ishrane i veštačkih sastojaka i hemikalija sa kojima se susreću. Dok ljudsko tijelo posjeduje vlastite prirodne procese detoksikacije za eliminaciju teških metala i drugih toksina, ono se često bori da upravlja ogromnim prilivom ovih spojeva.

Svojstva detoksikacije koštanog bujona su široko poznata jer pomaže u eliminaciji otpada iz probavnog sistema i poboljšava sposobnost detoksikacije jetre. Osim toga, juha od kostiju igra ključnu ulogu u održavanju integriteta tkiva i optimizaciji korištenja antioksidansa u tijelu. Ova hranljiva supa obiluje kalijumom i glicinom, koji obezbeđuju snažnu podršku ljudskim ćelijama i jetri u njihovim naporima da eliminišu toksine.

Supa olakšava detoksikaciju obezbeđivanjem jedinstvenog antioksidansa zvanog glutation, koji efikasno ublažava oksidativni stres. Glutation igra ključnu ulogu u eliminaciji teških metala kao što su živa i olovo, poboljšavajući apsorpciju nutrijenata i podržavajući detoksikacijske sposobnosti jetre.

Proces metabolizma je šesta tema o kojoj se raspravlja.

Glutation, vitalno jedinjenje za antioksidativnu odbranu i metabolizam nutrijenata, može se dobiti konzumiranjem juhe od kostiju. Opsežna istraživanja su istakla značajne funkcije glutationa, kao što je navedeno u publikaciji iz 2004. u cijenjenom “Journal of Nutrition”. Ova studija naglašava različite prednosti glutationa, uključujući njegovu uključenost u regulaciju ekspresije gena, sintezu DNK i proteina, rast i smrt ćelija, prijenos signala, stvaranje citokina i reakcije imunološkog sistema.

Supa sadrži aminokiseline koje igraju različite bitne uloge u metabolizmu, kao što su razvoj i popravak mišićnog tkiva, podrška mineralnoj gustoći kostiju, poboljšana apsorpcija i sinteza nutrijenata, te održavanje dobrobiti mišića i vezivnog tkiva.

Pomažući u pretvaranju glukoze u energiju i povećavajući iskorištavanje antioksidansa u tijelu, glicin, aminokiselina prisutna u kolagenu, ne samo da doprinosi razvoju mišićnog tkiva, već također igra ulogu u ublažavanju propadanja hrskavice uzrokovanog starenjem, tkiva i mišića.

Studije su otkrile da glicin služi kao zaštita od propadanja skeletnih mišića i sprječava aktivaciju gena povezanih s degradacijom mišićnih proteina koja se obično javlja kako starimo. Glutamin, još jedna vitalna aminokiselina, doprinosi dobrom funkcioniranju metabolizma olakšavajući transport nutrijenata do naših stanica, čime se osigurava trajni nivo energije. Arginin, s druge strane, pomaže u razgradnji dušikovog oksida, što zauzvrat poboljšava protok krvi i isporuku esencijalnih supstanci stanicama po cijelom tijelu. Ovaj proces ne samo da pojačava snagu i integritet mišića i tkiva već i ubrzava zacjeljivanje rana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *