Kada udari grmljavina, druge stvari su opasnije od vašeg telefona: Stručnjaci savjetuju da se držite podalje od uređaja

Najbolje je ući u zgradu od cigle. Ako vaša kuća ili zgrada nije u blizini, najbolje je ostati u zatvorenom automobilu.

RHMZ je upozorio da će u naredna dva sata biti kratkotrajnih obilnih pljuskova i grmljavine u regionu Šumadije, zapadne Srbije i delovima Beograda, sa lokalizovanim gradom.

Dr Vladimir Đurđević, profesor Fizičkog fakulteta, ističe da je najvažnije izaći sa otvorenih prostora.

Poluotvoreni prostori, poput nadstrešnica ili autobuskih stajališta, nisu pogodni za zaštitu od groma. Nemojte stajati u blizini električnih stubova ili visokog drveća. Ako zaista nemate gde da se sakrijete – sakrijte se!

– Bolje je obratiti pažnju na vremensku prognozu, ako se popodne očekuju oluje ili grmljavine, u ovom slučaju ne treba planirati aktivnosti koje se mogu odgoditi kako bismo bili sigurni, odnosno u blizini neke zatvorene zgrade ili kuće u kojoj se nalazimo. može da se sakrije – objašnjava profesor Đurđević.

Suprotno uvriježenom mišljenju, potpuno je bezbedno koristiti svoj telefon tokom grmljavine. To je, naravno, ako ste u zatvorenom prostoru. Međutim, trebali biste se kloniti fiksnih telefona!

– Ako dođe do udara groma, ta energija može putovati kroz vodove i doći do telefona. Dakle, ako ste u zatvorenom prostoru, slobodno koristite telefon tokom oluje. Profesor Đurđević ističe da punjenje mobilnog telefona nije dobra ideja jer se uređaj može oštetiti.

Gumene cipele se posebno preporučuju za one koji rade na otvorenom, na primjer na terenu, jer predstavljaju vid izolacije. Dakle, kako kaže dr Duljevič, ako se „dogodi nešto strašno“, posledice se ublažavaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *