KAKO DA UBRZATE METABOLIZAM AKO IMATE IZMEĐU 50 I 60 GODINA: Jedite samo ovo i smršat ćete kao od šale

Kako da ubrzate metabolizam sa 50 na 60: jedite ovo i smršaćete kao šal
Kako starimo, posebno kada žene ulaze u menopauzu, izloženi smo riziku da se naš metabolizam uspori. Prema ljekarima, prosječna starost žena u menopauzi je 51 godina.

Nivoi estrogena i progesterona su već niski prije menopauze, ali potpuno nestaju nakon 50. godine. To može dovesti do gubitka gustine kostiju, gubitka mišićne mase i debljanja.

Kako možete ubrzati metabolizam sa 50 na 60?
Menopauza može ubrzati vaš metabolizam, ali je također važno da ostanete fizički aktivni. U ovom uzrastu se preporučuje i trening snage.

Možda mislite da vježbanje uzrokuje probleme sa zglobovima, ali istraživanja pokazuju da može povećati gustinu kostiju i smanjiti rizik od osteoporoze, kroničnih bolesti (kao što je dijabetes tipa 2), kardiovaskularnih bolesti i artritisa.

Također možete raditi vježbe poput joge i pilatesa. Važno je biti aktivan i redovno vježbati kako biste održali mišićni tonus, povećali efikasnost i održali pravilno funkcioniranje metabolizma i probave. Vježbanje, vožnja bicikla, hodanje – sve to može imati pozitivne rezultate tokom mršavljenja, posebno tokom menopauze kada se povećava rizik od gojaznosti.

Ako redovno vježbate, morate poboljšati svoj metabolizam odgovarajućom hranom. Za ubrzavanje metabolizma, stručnjaci preporučuju unos 100-200 grama proteina dnevno. To ne znači da svaki dan jedete teško svarljivo meso. Hrana dobijena od životinja može opteretiti vaše tijelo.

Jedite sve umjereno i obavezno u svoj jelovnik uključite biljne proteine: kinoju, tofu, orašaste plodove, sjemenke, zob, pirinač, povrće (avokado, brokoli, karfiol, kelj itd.), gljive…

Protini vas duže drži sitim, reguliše apetit, stimuliše mišićnu masu, a ima i pozitivan uticaj na metaboličke funkcije u telu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *