KAKO DA ZAUSTAVITE OPADANJE KOSE POSLIJE 50: 5 pravila u koja se frizeri i doktori kunu – Ovi ŠAMPONI su velika GREŠKA!

5 pravila da zaustavite opadanje kose poslije 50, evo šta sve treba da znate!

Frizeri i dermatolozi su otkrili kako da se izborite sa opadanjem kose koje se najčešće dešava nakon pedesete godine života. Po njima, 5 stvari je ključno da uradite kako biste i u poznim godinama imali bujnu kosu.

Utvrdite razlog opadanja kose
Kako starimo, logično je da očekujemo da nam se kosa stanji.
“Prorijeđena kosa može da bude rezultat stresa, hormonalnih promjena, lijekova, nedostataka vitamina, hemijskih tretmana za kosu, bojenja, prekomjernog izlaganja vrućoj temperaturi…”, kaže stilista Parker Plotkin. “Uvijek je najbolje da se konsultujete i sa frizerom i sa ljekarom da biste utvrdili tačan uzrok gubitka kose nakon 50. godine. Obično postoji ili unutrašnji ili spoljašnji razlog. Kada identifikujete izvor, lakše ćete znati kako da riješite prpblem.”

Koristite proizvode za jačanje
“Neki od najboljih preparata za gušću kosu su oni koji sadrže keratin, biotin, kolagen i druge hranljive sastojke koji zajedno rade na podsticanju njenog rasta”, kaže Harikiran Čeruki, estetski hirurg, dermatolog i medicinski šef ClinicSpots. “Ovi sastojci mogu da pomognu u jačanju vlasi iznutra i povećanju volumena, a bez nanošenja štete kosi.”
Postoje i proizvodi koje ljekar može da prepiše, ističe Plotkin, a to su obično oni koji sadrže dutasterid, minoksidil, tretinoin, spironolakton i ketokonazol.

Birajte šampone za gušći rast
Potreba za njegom kose se mijenja kako starimo. U šestoj deceniji, koža glave proizvodi manje ulja i sebuma, što može da isuši kosu i učini je “neposlušnom”. Sve to znači da bi trebalo da promijenite uobičajenu rutinu vezano za pranje.
“Važno je odabrati šampon i balsam koji su posebno formulisani za kosu koja stari”, kaže Čeruki. “Šampon treba da bude dovoljno blag da ne skine prirodna ulja sa vlasišta. Pored toga, potražite proizvode koji sadrže hranljive sastojke poput kolagena i keratina kako bi ojačali vlas.”

Povedite računa o ishrani
Kada pređete pedesetu, ishrana postaje izuzetno važna za zdravlje kose.
“Jaja su bogata proteinima i biotinom, a oba su neophodna za zdravlje i razvoj kose”, kaže Ana Čekon, dermatolog. “Gubitak kose je povezan sa nedostatkom bilo koje od ovih hranljivih materija.” Dobra ideja je i da ishranu pojačate bobičastim voćem koje je bogato antioksidansima i vitaminima, predlaže Čekon. Takođe, lisnato zeleno povrće i riba se, takođe, preporučuju.

“Folat, gvožđe i vitamini A i C se nalaze u izobilju u spanaću i ključni su za rast kose”, kaže Čekon. “Omega-3 masne kiseline, kojih ima u masnoj ribi poput skuše, lososa i haringe, mogu da pomognu u podsticanju rasta i gustine kose.

Poboljšajte njegu kose
Da biste i u šestoj deceniji imali gustu kosu, neophodno je da poboljšate njegu i uvedete neke novine u svoju rutinu. Prema Čerukiju, prvo što treba da uraite jeste da svakih šest do osam nedelja skraćujete vrhove, kako biste spriječili njihovo pucanje. Takođe možete da uključite masaže vlasišta u svoju rutinu da biste podstakli cirkulaciju i rast kose.
“Izbjegavajte prečesta feniranja i tretmane sa visokim temperaturama kako biste spriječili sa ošteti i lomi”, kaže Čeruki. “Koristite češalj sa širokim zubima kada je kosa mokra, jer ćete tako lomljenje vlasi i pucanje svijesti na minimum.”

Preporuka dermatologa je i da spavate na svilenoj jastučnici ili koristite maramu za glavu kako biste spriječili trenje. Ukoliko primijenite ovih pet savjeta, postići ćete da vam kosa bude jaka i zdrava, a samim tim i gušća..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *