Kako kuhati jaja bez pucanja: tri sigurna savjeta

Bliži se Uskrs i boje jaja, a svake godine mnoge domaćice stradaju od pucanja jaja tokom kuvanja.

Pravoslavni vernici Vaskrs slave 16. aprila ove godine, a tradicionalno farbaju jaja na Veliki petak, koji se ove godine obeležava 14. aprila.

Neka jaja često pucaju tokom kuvanja, ali postoje načini da se to spreči. Koje savjete trebate primijeniti, pročitajte u nastavku.

  1. Ne hladite jaja u frižideru pre nego što ih prokuvate

Ako izvadite jaja direktno iz frižidera i stavite ih na šporet, velika je šansa da će ljuska jajeta puknuti. Zato je važno da ih izvadite iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko sati pre kuvanja. Počnite tako što stavite jaja u vodu sobne temperature, a zatim ih skuhajte na šporetu. Za kuvanje su najbolja jaja stara 7 do 10 dana jer ih je kasnije najlakše oguliti. Ako kupujete jaja na pijaci, vjerujte prodavcu na riječ ako kupujete jaja u prodavnici, provjerite datum na pakovanju.

  1. Doziranje i temperatura ne bi trebalo da budu previsoke

Ne stavljajte jaja u šerpu odjednom, trebalo bi da ih bude dovoljno da pokrije dno lonca u jednom krugu. Posudu treba puniti vodom tokom procesa kuvanja. Jaja skuvajte na umerenoj vatri, a neposredno pre ključanja dodatno smanjite temperaturu kako bi se jaja što manje kretala po tiganju i jedno uz drugo. Kuhajte ih 10 do 15 minuta.

  1. Posolite vodu

Vodu u kojoj se kuvaju jaja posoliti, pola kašike soli na litar vode. U tom slučaju, ako je jaje napuklo, bjelanjak neće iscuriti, već će se stvrdnuti, tako da se jaje može farbati i ukrašavati. Osim soli, možete dodati i pola žličice octa kako biste dodatno smanjili mogućnost pucanja jaja.

Ako jedno od jaja pukne, možete ga koristiti za pripremu različitih predjela i salata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *