KAKO MORE LIJEČI: Zašto je dolazak na more koristan za vaše zdravlje

Grci su bili prvi koji su primijetili ljekovito dejstvo mora. Talasoterapija – liječenje morskom vodom, potiče iz Grčke. Koristila se za liječenje ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima. Hipokrat je otkrio lekovita svojstva morske vode posmatrajući njeno delovanje na rane.
U Francuskoj su još sredinom 19. Vijeka otvoreni centri za liječenje zdravstvenih tegoba pomoću morske vode i onoga što se u njoj nalazi.
U čemu je tajna?
Morska voda sadrži sve elemente važne za naš život – natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava delovanje minerala i elemenata u tragovima.

More, takođe, sadrži alge koje obiluju mineralima. Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i ljepote. Podstiču obnavljanje ćelija, poboljšavaju izgled kože, stimulišu metabolizam, jačaju imunitet, sprečavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.
Morska so ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. National Pediatric Hospital već dugi niz godina uspješno koristi kupke s morskom soli za liječenje i ublažavanje alergija.
Takođe, vazduh u blizini mora je zasićen negativnim jonima, olakšava disanje i povoljno djeluje na osobe koje boluju od astme
Sunčanje ne donosi samo lijep ten, nego nas snabdeva vitaminom D koji je toliko potreban našem organizmu. Da biste dobili vitamin D ne morate se sunčati na najvećoj vrućini. Za sunčanje odaberite prepodnevne ili večernje sate.
Obratite pažnju da kreme za sunčanje sprečavaju sposobnost kože da stvara vitamin D.

Boravak na moru oslobađa od stresa. Što još ima tako opuštajući učinak kao sunce, lagani vjetar i šum talasa…
Ljetovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži, dokazano djeluje u borbi protiv stresa.
More je idealno za sportske aktivnosti. Plivanje, ronjenje, aerobik u vodi, odbojka na plaži… Sport i zdravlje su usko povezani. Zapravo, bez sporta nema zdravlja
More ublažava artritis i bolove u leđima. Zahvaljujući svome sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma.
Kupanje u morskoj vodi podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne stvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža.
Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno djeluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.
I na kraju, plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno djeluju na naše oči

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *