Kako napraviti Karađorđevu šniclu

U narodu poznata pod nazivom “Djevojački san”, Karađorđeva je šnicla postala nacionalno jelo Srbije. Gotovo da nema restorana i kuhinje koji je ne služe.

Na prvi pogled vrlo slična Zagrebačkom odresku, ipak se bitno razlikuje. Prije svega za Karađorđevu se šniclu koristi svinjski file, pisanica, odnosno lungić, kao najbolji dio svinjetine. Već sam po sebi nježan, kad je dobro pripremljen, izuzetno sočan i mekan, ovako zaštićen u smjesi za paniranje, napunjen šunkom, sirom i kajmakom, pretvara se u hranu bogova.

Ono što Karađorđevu šniclu dodatno razlikuje od Zagrebačkog odreska jest punjenje. Originalno se puni isključivo kajmakom, no vremenom su dodani i sir i šunka.

Ne bih znala sa sigurnošću reći sanjaju li djevojke doista Karađorđevu šniclu, ali odgovorno tvrdim da je, uz sve uobičajene priloge, zahtjevan zadatak i za prosječnog muškarca, a san svakog ozbiljnog ljubitelja mesa.

Priprema:
Svinjske filete očistite od svih masnoća, kožica i žilica, pa ga spiralno rastanjite ukrug da dobijete odrezak ili šniclu. Sasvim lagano istucite, posolite i popaprite.
Složite na svaki tako dobiveni odrezak šnitu ili dvije šunke, zatim sira i na kraju čitavom dužinom rasporedite kajmak. Odrezak preklopite na krajevima, a zatim ga zavijte.
Uvaljajte ga u brašno, jaja, a zatim u krušne mrvice. Možete ga osigurati koncem ili čačkalicama ako se bojite da će nadjev ispasti, ali radije više puta ponovite paniranje pa time osigurajte da sadržaj pri prženju ne iscuri.
Stavljajte na jako ugrijanu masnoću jedan po jedan, ali nakon stavljanja smanjite vatru i neprestano okrećite.
Poslužite toplo uz pržene krumpiriće, tartar umak i salatu po izboru, ali vrlo je ukusan i kad se ohladi, pa narezan na ploške može odlično poslužiti kao finger food.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *