Kako se riješiti mirisa odvoda u kupaonici?

Da li ste ikada ušli na svoja ulazna vrata i osetili loš miris koji dolazi iz odvoda? Šetate li po kući pokušavajući utvrditi odakle dolazi miris pokvarenih jaja? Miris kanalizacije u kupatilu je najverovatnije kanalizacioni gas koji dolazi iz odvoda.

Miris kanalizacije u vašem kupatilu nije samo odvratan, već može biti i štetan po vaše zdravlje. Mirisi kanalizacije u kupatilima mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme, uključujući i glavobolju, jer se sumporovodik oslobađa iz otpadnih proizvoda koji se raspadaju u kanalizaciji.

Šta uzrokuje neprijatan miris u kupatilu?
Postoji mnogo razloga zašto otpadna voda iz kupatila može imati loš miris. Najčešći uzroci su odvodni vodovi koji su previše zategnuti, napukle ili pokvarene cijevi, curenje, začepljeni odvodi, labavi spojevi cijevi, ventilacijske cijevi koje su pričvršćene ili prekratke, stari prstenovi od voska ili suhe zamke. Utvrđivanje uzroka mirisa može vam pomoći da utvrdite njegovo porijeklo.

Kako ukloniti miris kanalizacije u kupatilu?
Prije nego što se pozabavite mirisom kanalizacije u kupaonici, morate odrediti njegov izvor. Dolazi li miris iz WC školjke, lavaboa ili odvoda za tuširanje? Kada shvatite izvor mirisa iz kanalizacije, možete riješiti problem.

Kako se riješiti mirisa kanalizacije u kupaonici
Uklonite miris kanalizacije iz odvoda tuša ili kade
Ako primijetite da iz vašeg tuša ili kade dolazi miris kanalizacije, isprobajte ovo prirodno sredstvo za čišćenje odvoda. Sirće i soda bikarbona su takođe odlična sredstva za čišćenje kade.

Soda bikarbona i ocat su kraljevi čišćenja, a sami po sebi odlično djeluju ako vaš odvod za tuš miriše na kanalizaciju. Možete pokušati pomiješati dva sastojka i sipati ih u odvod. Ako ovo ne eliminira miris, dajte sve od sebe s ovom formulom. Miris odvoda tuša trebao bi nestati zauvijek.

Za višenamjensko sredstvo za čišćenje kupatila koje radi u odvodu, sipajte sodu bikarbonu u odvod, a zatim sipajte sirće. Zatvorite vrata kupatila i ostavite smjesu da odstoji dva sata. Isperite odvod sa galonom vruće vode, sačekajte 15 minuta, a zatim isperite hladnom vodom deset minuta.

Zatim sipajte izbeljivač u odvod, zatvorite vrata kupatila i ostavite da odstoji dva sata. Polako sipajte galon tople vode u odvod kako biste isprali izbjeljivač. Završite ispiranje odvoda ispiranjem hladnom vodom deset minuta.

Na kraju sipajte mineralno ulje u odvod. Kako ulje pluta na vodi, usporava isparavanje vode u P-zamci. Održavanje vaših cijevi čistim također će pomoći u uklanjanju komaraca za odvod vode.

Recepti za čišćenje kanalizacije:

1/4 šolje sode bikarbone
1 šolja sirćeta
vruća voda
1/2 šolje izbeljivača
100 g mineralnog ili jestivog ulja
Napunjena P-zamka
Ponekad je pljesniv miris u kupatilu povezan sa suvim P-zamkom. Cijevi u obliku slova U dizajnirane su za pohranjivanje vode kako bi spriječile glodare da uđu u kuću i spriječile izlazak kanalizacijskih plinova iz odvodne cijevi.

Ako se vaša kada, tuš ili lavabo ne koriste redovno, voda u cijevima često isparava i dopušta plinovima da uđu u vaše kupatilo, stvarajući neprijatan miris.

Rješavanje ovog problema je jednostavno; sipajte vodu u odvod kade ili lavaboa kako biste napunili cijevi. Ovo je najbolji način da očistite odvod u sudoperu. Nije bitno da li koristite toplu ili hladnu vodu.

Očistite prelivni otvor
Preljevne rupe također mogu biti uzrok mirisa kanalizacije. Prelivna rupa je mala rupa ili prorez u gornjem dijelu stražnje strane sudopera. Nakupljanje sluzi može proizvesti vrlo neprijatan miris.

Riješite se smrada tako što ćete sipati izbjeljivač u rupu i istrljati starom četkicom za zube kako biste uklonili sve nakupine oko rubova.

Riješite miris toaletne kanalizacije
Ako vaš toalet miriše na kanalizacijski plin, možete isprobati nekoliko različitih stvari. Provjerite prsten od voska jer zatvara odvod i sprječava curenje vode sa dna WC šolje.

Voštani prstenovi se obično ne degradiraju, ali labav toalet može oštetiti pečat. Ako je vaš uređaj labav, morat ćete zamijeniti voštani pečat i ponovo ga instalirati kako biste bili sigurni da je siguran. Trebalo bi da postoji sloj zaptivača oko osnove toaleta kako bi se sprečilo da urin ili voda prodre ispod.

Ako nije zapečaćeno, upotrijebite domaće sredstvo za čišćenje WC školjke da očistite bazu prije nanošenja novog zaptivača. Vaš toalet se takođe može začepiti, uzrokujući loš miris. Najbolji prvi korak za otčepljenje toaleta je korištenje klipa.

Ovo obično uklanja blokadu. Ako problem i dalje postoji, možda ćete morati isprobati druge metode kako biste eliminirali izvor blokade.

Septičke jame uzrokuju miris kanalizacije
Ponekad su problemi s vodovodom koji uzrokuju mirise kanalizacijskog plina uzrokovane vašom septičkom jamom. Smrad kanalizacije iz septičke jame može biti uzrokovan začepljenim odvodima koji dovode do suhih cijevi i neispravne pumpe. Zamijenite staru otpadnu vodu novim, začepljenim ventilacijskim sustavima ili vanjskim otvorima koji su nakupili mraz ili led.

Probleme sa septičkom jamom najbolje je prepustiti vodoinstalateru.

Vrata tuša smrde
Ponekad loš miris nema nikakve veze sa vašim vodovodnim sistemom, već je uzrokovan nakupljanjem vode u vratima tuša. Kako foke stare, gube djelotvornost, uzrokujući da male količine vode prodiru u trag.

Voda unutar staze počinje da raste bakterije, oslobađajući neprijatan miris. Da biste riješili ovaj problem, ponovo zatvorite vrata tuš kabine.

Odblokirajte začepljene odvode
Začepljeni odvodi često su uzrok neugodnih mirisa u kupaonici. Klip obično brzo očisti vaš odvod, ali ponekad će vam možda trebati zmija za odvod da biste ga uklonili. Ako nijedno od ovih rješenja ne uspije, uvijek možete isprobati kućne lijekove za začepljene toalete jer se ova rješenja ne odnose samo na toalete.

Kanalizacija smrdi zbog ventilacijske cijevi
Ako ste provjerili svuda u kući, uključujući sudoper, problem može biti u otvorima za ventilaciju. Problemi mogu nastati kada su dimnjaci napukli, prekratko isečeni ili nepravilno postavljeni. Ako mislite da je to problem s vašim ventilacijskim cijevima, pozovite vodoinstalatera jer on može utvrditi tačan uzrok vašeg problema s odvodnjom.

Začepljeni ventilacijski kanali umjesto odvodnih cijevi mogu biti još jedan problem, jer ne dozvoljavaju izlazak plinova i sprječavaju da svježi zrak dopre do cijevi.
Osim mirisa, utvrdite radi li se o začepljenom ventilu, a ne o začepljenoj cijevi. Svi vodovodni uređaji polako odvode vodu, a podni odvodi mogu proizvesti klokotanje ili mjehuriće dok voda pokušava da otiče.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *